Bush najavio let čovjeka na mjesec već do 2015., potom na Mars

AMERIČKI predsjednik George W. Bush objavio je planove za povratak Amerikanaca na Mjesec već do 2015., a potom i osvajanje Marsa.

"Gradit ćemo nove brodove koji će odnijeti čovjeka u svemir, kako bi stekli novo uporište na Mjesecu i pripremili se za nova putovanja prema svjetovima onkraj našeg", rekao je Bush u stožeru američke agencije za svemirska istraživanja NASA u Washingtonu.

On je najavio da će NASA dovršiti rad na Međunarodnoj svemirskoj stanici do 2010. i do istog vremna umiroviti svoju svemirsku raketu shuttle od kojih se jedna letjelica Columbia prošle veljače raspala pri povratku na Zemlju pri čemu je poginulo svih sedam astronauta.

Umjesto shuttlea SAD će do 2008. razviti potpuno novi svemirski brod Crew Exploration Vehicle (Istraživačko vozilo s posadom) koji će do 2014. moći nositi ljudsku posadu na Svemirsku stanicu i na Mjesec.

"Rabeći Crew Exploration Vehicle poduzet ćemo produljene ljudske misije na Mjesec već do 2015. s ciljem da se tamo živi i radi u sve duljim periodima", rekao je Bush.

Baza na Mjesecu trebala bi poslužiti kao platforma za dalje svemirsko putovanje čovjeka na Mars i dalje.

"Sa znanjem i iskustvom stečenim na Mjesecu bit ćemo spremni poduzeti sljedeće korake u istraživanju svemira: ljudske misije na Mars i svjetove iza njega", rekao je Bush.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Na to putovanje kao prethodnica će biti poslani roboti, ali se misija neće zaustaviti na tome.

"Samo ljudska bića su sposobna prilagoditi se neizbježnim neizvjesnostima koje donosi svemirsko putovanje", kazao je Bush najavljujući planove za let čovjeka na Mars.

Američki predsjednik John. F. Kennedy najavio je 1961. planove za slanje Amerikanaca na Mjesec što se i dogodilo 1969. Njegov svemirski program tada je uvelike bio pod pritiskom utrke s bivšim Sovjetskim Savezom.

"Vizija koju oslikavam danas predstavlja putovanje, a ne utrku", rekao je Bush i pozvao druge zemlje da se pridruže Sjedinjenim Državama "na tom putovanju, u duhu suradnje i prijateljstva".

Najnovija svemirska inicijativa predsjednika Busha, smatraju analitičari, djelomice je motivirana njegovim nastojanjem da poveća izglede za reizbor na predsjedničkim izborima u studenom ove godine. Njezini veliki ciljevi trebali bi naići na pozitivan odjek kod birača, a za sada mali troškovi ne izazvati otpor.

Bush je rekao da će predložiti umjereno povećanje sredstava za novi poduhvat od ukupno 1 milijarde dolara tijekom narednih pet godina, a najveći dio od 11 milijardi će biti osigurano preusmjeravanjem NASA-inih sredstava s drugih programa.

On je kazao da je to dovoljno za početak razvoja novog programa. Kasnije odluke o finaciranju novih američkih svemirskih ciljeva, koji bi prema procjenama mogli stajati stotine milijardi dolara, ravnat će se prema napretku u njihovom ostvarivanju.

Amerikanci su prema istraživanjima javnoga mišljenja bez velikog oduševljenja dočekali novu svemirsku inicijativu predsjednika Busha smatrajući da bi novac trebalo radije uložiti u rješavanje domaćih problema, ali istodobno podržavaju nastojanje da SAD i dalje prednjači u istraživanju svemira.

Izvor fotografije: www.afp.com

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara