Bush nastavlja iračku operaciju, traži pomoć drugih zemalja

AMERIČKI predsjednik George W. Bush rekao je u petak kako će Sjedinjene Države nastaviti sve opasniju i sve skuplju iračku operaciju i zatražio pomoć drugih zemalja u obnovi Iraka.

Govoreći vojnicima 3. pješačke divizije koja se vratila u svoju bazu u Fort Stewartu u Georgiji, Bush je kazao kako njegova vlada ima tri zadaće u Iraku - iskorijeniti teroriste, dobiti pomoć drugih zemalja u stabilizaciji zemlje i nadzirati prijenos vlasti na irački narod.

"Poduhvat je težak i skup, ali je vrijedan naše zemlje", rekao je Bush.

On je istaknuo da Iračani mogu biti sigurni da je "stari režim otišao i da se neće nikada vratiti".

Nepredviđeno velike žrtve nakon okončanja rata i sve veći troškovi okupacije i obnove zemlje natjerali su Busha da promijeni strategiju samostalnog američkog nastupa u Iraku i zatraži rezoluciju Ujedinjenih naroda kojom bi omogućio drugim zemljama da pod okriljem Svjetske organizacije daju vojnu i financijsku pomoć.

Skoro 300 američkih vojnika poginulo je u iračkom ratu a od tog broja njih više od 150 nakon okončanja glavnih borbi 1. svibnja.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vlada želi još od 10.000 do 15.0000 vojnika drugih zemalja u Iraku.

Američki državni tajnik Colin Powell će u subotu u Ženevi na sastanku s glavnim tajnikom UN-a Kofijem Annanom i ministrima vanjskih poslova preostale četiri stalne članice Vijeća sigurnosti (Francuske, Britanije, Kine i Rusije) razgovarati o američkom nacrtu rezolucije koja predviđa multinacionalne snage koje bi odobrio UN, a zapovijedao im Amerikanac.

Predsjednik Bush je rekao da će Powell na sastanak u Ženevi ponijeti poruku: "Nijedna slobodna zemlja ne može biti neutralna u borbi između civilizacije i kaosa".

"Teroristi su u Iraku napali predstavnike civiliziranog svijeta a suprotstaviti im se i poraziti ih mora biti stvar civiliziranog svijeta", rekao je Bush.

Predsjednik Bush namjerava zatražiti dodatnih 87 milijardi dolara od Kongresa za nastavak sve skuplje okupacije i obnove Iraka.

Istraživanje javnoga mišljenja USA TODAY/CNN/Gallup pokazalo je da Amerikanci imaju sve manje povjerenja u to kako Bush vodi iračku operaciju kojom je zadovoljno samo 47 posto ispitanika. Njih 59 posto drži da Bushova vlada nema jasan plan postupanja u Iraku. Ukupno odobravanje načina na koji predsjednik Bush vodi zemlju opalo je na 52 posto, što je veliki pad u odnosu na 71 posto koliko je zabilježio sredinom travnja.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara