BUSH: NASTAVLJA SE POTRAGA ZA TERORISTIMA

Američki predsjednik George W. Bush rekao je u utorak kako Sjedinjene Države nastavljaju potragu za terorističkim vođama i kako je samo pitanje vremena kada će teroristi poput Osame bin Ladena biti uhvaćeni.

Bush je na zajedničkoj konferenciji za novinare s pakistanskim predsjednikom Pervezom Musharrafom kazao kako bi mogli proteći dani, mjeseci ili godine prije nego Sjedinjene Države i njihovi saveznici završe lov na terorističke čelnike.

On je rekao kako je na slobodi više terorističkih čelnika, ali da će biti pronađeni.

"To je samo pitanje vremena", kazao je američki predsjednik odgovarajući na pitanje novinara o tome gdje se nalazi Osama bin Laden.

Musharraf je rekao kako misli da je Osama bin Laden živ u Pakistanu i da je moguće da se kreće između Afganistana i Pakistana u nesigurnom graničnom području.

"Mogućnost da (bin Laden) mijenja mjesta na granici je vrlo velika", rekao je on.

On je izrazio uvjerenje da će pakistanska vojska u pograničnim plemenskim područjima naći čelnike al Qaede koji se tamo kriju.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bush je odao priznanje Musharrafu za hvatanje više od 500 čelnika al Qaede i talibana i nazvao ga prijateljem Sjedinjenih Država. On je objavio da će dvije zemlje potpisati sporazum o trgovini i ulaganju koji bi ih trebao približiti ugovoru o slobodnoj trgovni i obećao da će nastojati s američkim Kongresom osigurati Pakistanu 3 milijarde dolara pomoći. Bush je rekao kako je SAD oprostio Pakistanu milijardu dolara duga u prošloj godini.

Bush je kazao kako je ohrabren činjenicom da su Indija i Pakistan uspjele umanjiti napetosti oko Kašmira.

Bushova vlada vrši sada pritisak na Pakistan da prestane pomagati militantne islamske skupine u indijskom dijelu Kašmira.

Bush je svoga saveznika u borbi protiv terorizma i u ratu u Afganistanu ipak pozvao na kretanje prema demokraciji i unapređenje obrazovanja, posebice za žene.

Musharraf je na vlast došao vojnim udarom i pod udarom je kritike zbog suzbijanja demokracije i kršenja ljudskih prava.

(Hina) sl rb

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara