Bush nastoji raščistiti pitanje vojne prošlosti

Bush nastoji raščistiti pitanje vojne prošlosti
BIJELA kuća je u utorak objavila platne liste za koje tvrdi da svjedoče kako predsjednik George W. Bush nije izbjegavao vojnu dužnost za vrijeme vijetnamskog rata kako ga optužuju američki demokrati.

"Ovi dokumenti jasno pokazuju da je predsjednik ispunio svoju dužnost", rekao je novinarima glasnogovornik Bijele kuće Scott McClellan.

Dokumenti ukazuju da je Bush izvršio svoje obveze prema vojsci u razdoblju između svibnja 1972. i svibnja 1973. koji navode američki demokrati kao dokaz da je izbjegavao vojnu dužnost.

Bush je tijekom vijetnamskog rata kao pilot na mlaznom lovcu služio doma u američkoj Nacionalnoj gardi u koju je stupio 1968. u Teksasu. Središnje je pitanje je li uopće vršio svoju vojnu dužnost tijekom 1972. u saveznoj državi Alabama, gdje je istodobno sudjelovao u političkoj kampanji.

Pitanje da li je Bush izbjegao vojnu dužnost 1972. u Alabami je postavljeno već tijekom njegove predizborne kampanje 2000., a u ovoj izbornoj godini ga je ponovno potegnuo predsjednik Demokratskog nacionalnog odbora Terry McAuliffe nazvavši Busha dezerterom.

Bush nastoji odbaciti kritike koje ugrožavaju njegov image ratnog predsjednika SAD-a i mogu naškoditi njegovim izgledima da bude ponovno izabran.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sve izgledniji demokratski kandidat za američkog predsjednika John Kerry, odlikovani ratni veteran iz Vijetnama, inzistira da Bush mora raščistiti pitanje svoje vojne prošlosti.

Tijekom Vijetnamskog rata postrojbe Nacionalne garde rijetko su bile pozivane, a služenje u njima smatralo se lakim poslom za mladiće iz utjecajnih obitelji. Postavljaju se pitanja i je li Bushova obitelj iskoristila svoj utjecaj da bi ga ugurala u Gardu dok su drugi mladi Amerikanci ginuli u Vijetnamu.

U razgovoru za televiziju NBC u nedjelju Bush je kazao kako nije dragovoljno išao u Vijetnamski rat, ali da bi išao da je njegova postrojba bila pozvana.

Drugo pitanje je također kako je Bush mogao napustiti Nacionalnu gardu šest mjeseci prije od obvezatnih šest godina služenja da bi studirao na Harvardu. Bush je kazao za NBC da je to dogovorio s vojskom.

Značaj tog pitanja potencira činjenica da je predsjednik Bush u istraživanjima javnoga mišljenja izjednačen s demokratom Kerryjem. Istraživanje CNN/USA Today/Gallupa pokazalo je u utorak kako bi, da su izbori danas, Bush i Kerry bili u statistički mrtvoj utrci. Bush vodi u odnosu na Kerryja s 49 posto prema 48 posto.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara