Bush: Nemam u planu novi rat

Bush: Nemam u planu novi rat

AMERIČKI predsjednik George W. Bush izjavio je u utorak da trenutno nema u planu novi rat, a kao nebitne je ocijenio zahtjeve Šijita za uspostavom islamističke države u Iraku.

Pojačan američki pritisak na Siriju nakon svrgavanja vlasti Saddama Husseina pojačao je i nagađanja da bi Damask mogao biti iduća meta u Bushovoj kampanji protiv država koje optužuje za pomaganje terorizma.

Postoje i neka nagađanja da bi Iran mogao biti slijedeći.

No, u intervjuu novinarima u vezi s njegovim planovima da oživi klimavu američku ekonomiju, Bush je rekao da se ne priprema za novi sukob, objavio je magazin "Newsweek".

"U ovom trenutku nemam na umu nikakve specifične operacije", rekao je američki predsjednik i dodao: "Ne pada mi na pamet ni jedan specifični trenutak ili specifičan incident koji bi zahtijevao vojnu akciju".

Washigton je optužio Siriju da skriva Saddamove drugove koji su se razbježali duž granice, pomaže Iraku u borbi protiv savezničkih snaga, razvija oružje za masovno uništenje i podupire terorizam. Sirija je odbacila te optužbe.

Prema "Newsweeku", Bush je pokazao manju brigu prema nedavnom zahtjevu Šijita za islamističkom državom u Iraku i brzim odlaskom Amerikanaca iz zemlje.

"Volim priče koje ljudi pričaju, nije li divno moći izraziti svoju religiju, Šijitsku religiju, na hodočašću ovoga vikenda. To mi je ispunilo dan", rekao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Bush je nebitnim ocijenio cijenu rata u Iraku. "Poručio sam američkom narodu da nije bitno kolika je cijena pobjede u ratu, mi ćemo je platiti. Srećom, glavni vojni napad bio je relativno brz".

"Mnogo je država koje žele pomoći. Neke zemlje i sada pomažu, neke traže odobrenje UN-a. Surađujemo s njima. State Department nastoji pridobiti pomoć i odgovor je vrlo pozitivan", izjavio je Bush.

Bush: Sudanska vlada i pobunjenici napreduju u pregovorima

Američki predsjednik George W. Bush smatra da sudanska vlada i tamošnji pobunjenici napreduju u pregovorima, te da stoga nisu potrebne nove sankcije protiv Sudana, izjavili su američki dužnosnici.

"Danas sam izvijestio Kongres, u skladu sa sudanskim mirovnim ugovorom, da sudanska vlada i Sudanski narodni oslobodilački pokret (SPLM) pregovaraju u dobroj vjeri i da će se ti pregovori nastaviti", stoji u Bushovoj izjavi.

"Obje strane učinile su značajan napredak pregovarajući o općem miru za sudanski narod. No, još je ostalo mnogo posla", dodaje se.

Ako otkrije da sudanska vlada koči mirovne napore, Bush bi u okviru sudanskog mirovnog ugovora mogao blokirati prihode od nafte i zajmove međunarodnih financijskih institucija, te tražiti od UN-a uvođenje embarga Sudanu na uvoz oružja i degradirati diplomatske veze.

Ukoliko dobije saznanja da Vlada opstruira mirovne pregovore, Bush bi mogao sa 100 milijuna dolara pomoći pobunjeni SPLM.

"Odluka ovisi o napretku mirovnih pregovora u kenijskom gradu Machakosu, koji ulaze u četvrtu rundu, iako se mora i više učiniti", izjavio je jedan američki dužnosnik.

Bus za sada ne planira nove sankcije protiv Sudana, jedne od sedam država koje su SAD proglasile sponzorima terorizma, te joj stoga nametnule sankcije koje uključuju zabranu uvoza oružja.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara