Bush o transatlantskim odnosima

Američki predsjednik George W. Bush će u govoru u ponedjeljak u Bruxellesu pozvati Europljane da zaborave prolazne nesloge u vezi rata u Iraku, da pomognu u obnovi te zemlje i djeluju zajedno sa Sjedinjenim Državama na miru na Bliskom Istoku, objavila je Bijela kuća.

"Naše čvrsto prijateljstvo je bitno za mir i sigurnost u cijelom svijetu", potvrditi će Bush, prema dijelovima njegovog govora kojeg je objavila Bijela Kuća nekoliko sati nakon njegovog dolaska u nedjelju navečer u belgijski glavni grad, prvu etapu četverodnevne turneje po Europi.

"Nikakva privremena rasprava, prolazno neslaganje naših vlada neće nas nikada moći razdvojiti", reći će američki predsjednik. "Amerika podržava jaku Europu jer nam treba čvrsti partner u teškom zadatku napredovanja slobode u svijetu", naglasliti će Bush.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
On će također inzistirati na zajedničkoj ulozi Europe i Sjedinjenih Država u rješavanju izraelsko-palestinskog sukoba.

U ponedjeljak navečer će Bush večerati s francuskim predsjednikom Jacquesom Chiracom, jednim od odlučnih protivnika sukoba 2003. U utorak će se George W. Bush sastati s čelnicima NATO-a i Europske Unije, a u srijedu će se u Njemačkoj sresti s kancelarom Gerhardom Schroederom. Američki predsjednik će u četvrtak završiti turneju sastankom u Bratislavi sa svojim ruskim kolegom Vladimirom Putinom.

(Hina) xtm ysb

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara