Bush obećava Iračanima slobodu, kažnjavanje ratnih zločina

Dok američke snage opkoljavaju Bagdad, predsjednik George W. Bush obećao je u subotu Iračanima slobodu, a režimu Sadama Huseina kažnjavanje ratnih zločina.

Kako koalicijske napreduju u Iraku predsjednik Bush sve više naglasak svojih javnih nastupa stavlja na dobrobit koju će sami Iračani imati od američke vojne akcije u njihovoj zemlji koja će ukloniti okrutni režim i donijeti im slobodu.

Bush je u svojoj radio poruci kazao kako američke snage dok napreduju u Iraku sve više doznaju o strahotama koje je počinio režim Sadama Huseina i "dubokom strahu koji je dikatator usadio u irački narod".

"Ali, nikakav zločin režima na umoru neće nas odvratiti od naše misije. Nećemo se zaustaviti dok Irak ne bude slobodan", kazao je on.

Američki predsjednik optužio je režim da u borbi svoje snage zaklanja iza žena i djece, da ubija građane koji pozdravljaju koalicijske snage i prisiljava Iračane na borbu prijeteći mučenjem i ubojstvom njihovih obitelji.

"U ovom ratu irački režim terorizira svoje vlastite građane čineći sve moguće kako bi povećao do kraja žrtve među iračkim civilima i iskoristio u propagandne svrhe smrt koju je sam prouzročio", kazao je Bush. "To su ratni zločinci i prema njima će se postupati kao ratnim zločincima".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Bush je naglasio da koalicijske snage dolaze da oslobode Iračane od okrutnog režima Sadama Huseina i da, u skladu s tom konačnom namjerom, prema civilima postupaju ljubazno, a prema vojnicima koji se predaju s poštovanjem.

On je također istaknuo kako Sjedinjene Države šalju humanitarnu pomoć u Irak. "Mi donosimo pomoć narodu Iraka koji je dugo patio, i donosimo još nešto: donosimo nadu", kazao je Bush.

Američki predsjednik naglasio je da Iračani, kako se oslobađaju straha od Sadamovog režima, mogu slobodno izraziti svoje prave osjećaje prema invazijskim snagama.

"Jedan Iračanin, nakon što su došle koalicijske snage, opisao je osjećanja svojega sela: čekali su na vas, rekao je on, i svi ljudi vjeruju da su Amerika i Britanija došle da ih oslobode, ne podjarme", kazao je Bush.

Bush je ponovio da Sjedinjene Države u ratu u Iraku zastupaju pravednu stvar i svoje temeljno opravdanje rata u Iraku.

"Slobodne zemlje neće sjediti i čekati puštajući neprijatelja da slobodno planira još jedan 11. rujna, ovoga puta možda s kemijskim, biološkim ili nuklearnim terorom", rekao je on. "Mi ćemo ukloniti oružje masovnog uništavanja iz ruku masovnih ubojica".

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara