Bush obišao Auschwitz i Birkenau

AMERIČKI predsjednik George Bush započeo je u subotu kratki posjet Poljskoj obilaskom bivših nacističkih logora Auschwitz i Birkenau, smještenih pored poljskih gradova Oswiecim i Brzezinka, izvijestio je u subotu poljski radio.

Bush je položio vijenac na mjestu gdje je pogubljeno više od 20.000 zatvorenika logora te obišao zloglasne logore. U Auschwitzu je između 1940. i 1945. nestalo 1,5 milijuna ljudi, uglavnom Židova, u sklopu nacističkog plana o njihovu potpunom istrjebljenju.

Prije obilaska zloglasnog logora američki je predsjednik za poljsku državnu tv-postaju izjavio kako bivše nacističke logore smrti posjećuje da bi "ponovno podsjetio ljude" kako se svi zajedno "moramo suprotstaviti svakome zlu, a pravo mjesto da se na to podsjetimo upravo je Auschwitz".
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bush je drugi američki predsjednik koji je posjetio Auschwitz. Prije njega to je u lipnju 1975. godine učinio Gerald Ford.

Američki predsjednik tijekom boravka u Poljskoj trebao bi održati politički govor o njegovu viđenju budućnosti transatlantskih odnosa između Amerike i Europe, te zahvaliti Poljacima na potpori pruženoj tijekom američko-britanske vojne akcije na Irak.

Prije odlaska u Sankt Peterburg, gdje će biti nazočan summitu Rusija-EU, Bush bi trebao razgovarati s poljskim predsjednikom Aleksanderom Kwasniewskim i premijerom Leszekom Millerom.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara