Bush odlikovao Robertsona

AMERIČKI predsjednik George W. Bush odlikovao je u srijedu glavnog tajnika NATO-a Georgea Robertsona najvišim američkim civilnim odličjem rekavši kako je on pridionio transformaciji Sjevernoatlantskog saveza nakon Hladnoga rata.

Predajući mu Medalju slobode Bush je rekao kako je lord Robertson vodio NATO u vremenu nekih od najvećih izazova za Sjevernoatlantski savez nakon Hladnoga rata.

"NATO je najuspješniji savez u povijesti, a lord Robertson je vodio NATO tijekom nekih od najizazovnijih godina njegove povijesti", rekao je Bush na svečanosti u Bijeloj kući.

On je kazao kako je Robertson je nadzirao najveće proširenje NATO-a i pomogao otvoriti novo poglavlje u odnosima NATO-a i Rusije stvaranjem Vijeća NATO-Rusija te radio na stvaranju lakših, bržih i sposobnijih snaga kako bi odgovorile na nove prijetnje.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bush je kazao kako su se ne tako davno neki pitali može li NATO uopće nadživjeti prestanak Hladnoga rata, a zatim je Sjevernoatlanstki savez dokazao svoju trajnu vrijednost zaustavivši etničko čišćenje u BiH i održavajući mir na Kosovu.

Neki se pitaju, nastavio je američki predsjednik, može li se NATO prilagoditi novim prijetnjama 21. stoljeća.

"Danas, snage NATO-a se bore protiv terorizma u Afganistanu i podržavaju multinacionalnu diviziju u Iraku", odgovorio je Bush.

Robertson odlazi s dužnosti glavnog tajnika NATO-a u prosincu, a naslijedit će ga 1. siječnja nizozemski ministar vanjskih poslova Jaap de Hoop Scheffer.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara