Bush oplakuje 3000. vojnika poginulog u Iraku

BIJELA kuća izvijestila je u nedjelju da američki predsjednik George W. Bush oplakuje 3000. američku smrt u Iraku, no napominje kako se još ne nazire kraj rata u Iraku.

Bush je pod pritiskom da promjeni smjer politike u Iraku, osobito nakon što je objavljena studija Studijske grupe za Irak (ISG) u kojoj se kritizira dosadašnji tijek ratovanja i okupacije i predlaže nova rješenja.

Predsjednik Bush je izjavio kako je spreman potegnuti nove poteze, no da ne može prihvatiti sve što nalaže bipartijsko izvješće - već je odbio postaviti plan povlačenja koji izvješće predlaže. James A. Baker III. i Lee Hamilton, voditelji studijske grupe rekli su da se izvješće ne može secirati i preslagivati po volji, već da treba biti prihvaćeno u cjelosti.

Sada kada je završio Bushev odmor u predsjedničkom ljetnikovcu u Camp Davidu, njegova administracija trebala bi predstaviti novu strategiju koja bi mogla značiti slanje dodatnog ljudstva u borbe u Irak. Američki kontingent u Iraku trenutačno broji oko 134,000 vojnika.

"Predsjednik vjeruje kako je svaki život dragocjen i žali za svakim koji je izgubljen", izjavio je glasnogovornik Bijele kuće Scott Stanzel, te napomenuo kako "njihova žrtva neće biti uzaludna".

Prosinac 2006. godine bio je najpogibeljniji u posljednje dvije godine za američke vojnike u toj ratom razorenoj državi. Tako je prošli mjesec poginuo čak 111 vojnik, sudeći prema stranici www.icasualties.org koja prati stradavanja koalicijskih snaga u Iraku.

"U Novoj godini, nastavit ćemo ofenzivu protiv neprijatelja slobode, unaprijediti sigurnost naše zemlje i raditi na slobodnom i ujedinjenom Iraku", rekao je Bush u svojoj novogodišnjoj poruci Amerikancima.

E.A.J.
Foto: Reuters

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara