Bush optimist oko mirovnog plana za Bliski istok

AMERIČKI predsjednik George W. Bush izrazio je u četvrtak optimizam glede mirovnog procesa na Bliskom istoku nakon što je imenovan novi palestinski premijer.

Bush je rekao kako će se biti "ostvaren napredak" u mirovnom procesu na Bliskom istoku obraćajući se novinarima pred ručak koji je u Bijeloj kući priredio za katarskog emira Šeika Hamada bin Khalifa al Thanija, saveznika u ratu u Iraku.

"Razlog zbog kojega ćemo ostvariti napredak je zato što palestinske vlasti sada imaju čelnika u osobi premijera koji je odbacio nasilje", rekao je Bush.

Bush je dodao kako je novi palestinski premijer Mahmoud Abbas (poznat i kao Abu Mazen) "rekao da želi raditi s nama kako bi regiju učinio sigurnijom. On razumije ono što mi znamo, da će se mirovni proces nastaviti ako i kada bude postojao usklađeni napor za borbu protiv nasilja".

On je kazao kako je razgovarao s katarskim vladarom o tome kako da se ohrabri arapski svijet "da preuzme svoje odgovornosti za zaustavljanje financiranja terorizma" te "da radi s palestinskim vlastima da ohrabri običaje demokracije i slobode".

"Vrlo sam optimističan", kazao je Bush.

Američki državni tajnik Colin Powell putuje u petak na Bliski istok gdje će o nedavno predstavljenom mirovnom planu za Bliski istok razgovarati s izraelskim premijerom Arielom Sharonom u Jeruzalemu i palestinskim premijerom Abbasom u Ramallahu na Zapadnoj Obali.

On će nastojati dobiti potporu obje strane za nedavno objavljeni nacrt izraelsko-palestinskog mirovnog plana čiji su autori tzv. četvorka, Sjedinjene Države, EU, UN i Rusija.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Plan, koji u nizu koraka vodi do stvaranja palestinske države do 2005., za početak predlaže prestanak nasilja i jačanje sigurnosti, otpočinjanje reformi palestinskih institucija te prekid gradnje židovskih naselja na okupiranim palestinskim teritorijima na Zapadnoj Obali.

Glasnogovornik State Departmenta Richard Boucher kazao je u četvrtak kako Izraelci i Palestinci trebaju početi poduzimati konkretne korake u provedbi mirovnog plana.

"Vrijeme je za usmjeravanje na praktične korake koje mogu poduzeti", kazao je on na konferenciji za novinare.

Boucher je kazao kako se Palestinci trebaju usmjeriti na pitanje sigurnosti, a Izraelci i druge zemlje na potporu reformi palestinskih vlasti.

Reagirajući na napad izraelskog helikoptera u kojem je u Gazi ubijen pripadnik militantnog Hamasa Iyad al-Beack, Boucher je kazao se Sjedinjene Države protive takvim ubijanjima. "Ona potkopavaju napore da se postigne mir, otežavaju stanje u regiji, i ne pridonose napretku palestinskih civilnih i sigurnosnih reformi", rekao je on.

Boucher je dodao kako "ne može biti isprike za nasilje i terorizam prema izraelskom narodu".

(Hina) sl br

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara