Bush optužuje demokrate za energetske nevolje Sjedinjenih Država

AMERIČKI predsjednik George W. Bush optužio je demokratske kongresnike za probleme s kojima se Sjedinjene Države suočavaju u pogledu nabavke energenata, a što rezultira konstantnim povećanjem cijena energenata poglavito naftnih derivata.

Kao jedno od rješenja energetskih problema Bush vidi otvaranje novih naftnih bušotina na moru, što blokira američka Demokratska stranka. Zbog toga Bush demokratske kongresnike, koji blokiraju projekte otvaranja novih bušotina, smatra suodgovornima za energetsku krizu.

U redovitom radijskom obraćanju Bush je ustvrdio da demokrati blokiraju prijedloge koji bi SAD-u omogućili povećanje proizvodnje energenata i na taj način smanjili cijene energenata na američkom tržištu.

(Ne)zaštićena Aljaska

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Demokratski kongresnik Nick Rahall odgovorio je da Bushu nije stalo do smanjenja cijena naftnih derivata, već se za otvaranje novih bušotina zalaže jer stoji iza interesnih lobija naftne industrije. Također je rekao da nove bušotine u konačnici ne bi dovele do smanjenja cijena benzina i dizela na benzinskim crpkama.

Američki pak predsjednik prenosi mišljenja nekih stručnjaka koji smatraju da bi SAD na novim naftnim bušotinama u narednih deset godina mogle proizvoditi jednaku količinu nafte koju SAD trenutno proizvodi. Bush zbog toga poziva da se eksploatacija proširi na određene dijelove Aljaske koji su trenutno zaštićeni, a na kojima bi se navodno moglo proizvesti desetak milijardi barela nafte.

Busheve kritike na račun demokrata dolaze u trenutku dok iz Nigerije dolazi vijest da su nepoznati napadači izveli napad na postrojenje američkog naftnog giganta Chevron u toj zemlji. Zbog napada je obustavljena proizvodnja nafte što bi moglo rezultirati novim povećanjem cijena sirove nafte i naftnih derivata. Zasad nije poznato koliko se dnevne proizvodnje gubi obustavom crpljenja nafte u Chevrnovom postrojenju u Nigeriji.

I.K.
Foto: AFP

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara