Bush planira poslati Amerikance ponovno na Mjesec, ali i na Mars

OSOKOLJEN uspješnim slijetanjem robotske istraživačke sonde na Mars, američki predsjednik George W. Bush planira za idući tjedan veliku objavu o svemirskoj politici te zemlje, koja obuhvaća i viziju ponovnog slanja američkih astronauta na Mjesec, te konačno i na Mars, izjavili su u četvrtak dužnosnici i savjetnici u američkom Kongresu.

Očekuje se da će Bush predložiti novu inicijativu za Mjesec koja bi vodila ka stalnoj američkoj prisutnosti na tom Zemljinom satelitu, kao i u dužem razdoblju misiji na Mars, kazali su ti izvori, želeći ostati neimenovani.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Predsjednik je naložio svojoj administraciji da napravi opsežan pregled u američkoj svemirskoj politici, uključujući naše prioritete i buduće smjerove razvoja tog programa, a o tome će imati nešto više reći idući tjedan, kazao je tajnik za odnose s javnošću Bijele kuće Scott McClellan, odbijajući otkriti unaprijed detalje. Dodao je da je Bush jasno izrazio svoju želju da se nastave američka istraživanja svemira.

Budući je Bush, prema rasporedu u ponedjeljak i utorak u posjetu Meksiku, objava se ne očekuje prije srijede.

Stručnjaci smatraju da bi cilj trebao biti uspostavljanje istraživačke baze na Mjesecu radi testiranja tehnologija koje bi mogle biti korisne u misiji na Mars.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara