Bush planira smanjenje poreza vrijedno 674 milijarde dolara

AMERIČKI predsjednik George W. Bush izložio je u Chicagu svoj plan poticanja oslabjelog američkog gospodarstva kojim predviđa smanjenje poreza od 674 milijarde dolara.

Prema njegovom planu koji je iznio u Chicagu, Bush je odlučio potpuno ukinuti porez na dividende od dionica kao i smanjiti niz drugih poreza koji bi trebali ostaviti više novaca u džepovima Amerikanaca.

Prema procjenama Bijele kuće samo u 2003. svaki od 92 milijuna američkih poreznih obveznika će profitirati 1.083 dolara.

Bush smanjenjem poreza namjerava ojačati američku usporenu ekonomiju učinivši je privlačnijom za ulaganja i potaknuti investicije ostavljajući više novaca u rukama poslovnih ljudi. Veća ulaganja bi trebala povećati i zapošljavanje i smanjiti sadašnju, za američke prilike, visoku stopu nezaposlenosti od 6 posto.

Dio Bushovog paketa poticaja ekonomije i zapošljavanja predstavlja i osiguravanje 3.000 dolara pomoći nezaposlenima da nađu novi posao.

Govoreći o ukidanju oporezivanja dividendi Bush je rekao da je ono nerazumno jer predstavlja dvostruko oporezivanje, jedanput kroz porez na profit tvrtki drugi put kao prihod dioničara.

Kritičari prigovaraju da s jedne strane Bushov plan neće donijeti značajne poticaje usporenoj američkoj ekonomiji jer su premaleni za tako veliko gospodarstvo od 10 bilijuna dolara bruto domaćeg proizvoda godišnje, a s druge da plan nije pravedan jer ide u korist bogatih Amerikanaca. Prigovori se odnose i na proračunski manjak koji će otvoriti smanjenje poreza, dodajući kako se time smanjuju sredstva za socijalne programe.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ironizirajući Bushovu tvrdnju da namjerava potaknuti zapošljavanje demokrati su ustrdili da Bush svojim planom stimulira ´burzu dionica´ a ne ´burzu rada´.

Bush je rekao u utorak kako očekuje da će povećana ulaganja i zapošljavanje uz smanjenje stope poreza u konačnici povećati ukupne prihode države i ukinuti proračunski manjak.

Demokrati su požurili prije Busha u ponedjeljak iznijeti svoj vlastiti plan ekonomskih poticaja od 136 milijardi dolara tijekom deset godina u kojem figuriraju kratkoročni poticaji tvrtkama koji bi potaknuli rast gospodarstva bez dugoročnih smanjenje poreza koji će smanjiti prihode proračuna.

Bush je već 2001. uspio da Kongres prihvati zakon o smanjenju poreza za 1,35 bilijuna dolara tijekom desetgodišnjeg razdoblja, a ovo je nastavak njegove politike jačanja tržišnog gospodarstva smanjivanjem njegova opterećenja i miješanja države.Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara