Bush planira smanjenje poreza

AMERIČKI predsjednik George W. Bush namjerava idućeg tjedna objaviti plan smanjenja poreza vrijedan 300 milijardi dolara kao bi potaknuo usporeno američko gospodarstvo.

Bush u utorak namjerava predstaviti svoj plan koji bi trebao smanjiti poreze pojedincima i investitorima. Smanjenja poreznih stopa neće stupiti na snagu prije 2004. i 2006., a tijekom

desetgodišnjeg razdoblja trebalo bi iznositi oko 300 milijardi dolara.

Američko gospodarstvo umjereno raste između 2,5 i 3 posto godišnje, nezaposlenost se popela na 6 posto, proizvodnja je umrtvljena i ukupna gospodarska slika nije naročito povoljna.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Analitičari smatraju da će se Bush založiti prije svega za smanjenje oporezivanja dividendi što bi trebalo ojačati povjerenje ulagača i ohrabriti ulaganja u profitabilne tvrtke.

Bush je rekao kako njegov ekonomski paket treba potaknuti i zapošljavanje i time ojačati potrošnju što će imati pozitivan utjecaj na gospodarstvo u cjelosti.

Kritičari, međutim, sumnjaju da će smanjenje poreza na dividende stimulirati ekonomiju i kažu da Bush favorizira bogate Amerikance na račun srednje klase i siromašnijih slojeva.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara