Bush podržao izraelske napade na Libanon

Bush podržao izraelske napade na Libanon
PREDSJEDNIK SAD-a George W. Bush podržao je izraelske napade na Libanon i Gazu rekavši da Izrael ima pravo braniti se, piše Associated Press.

Bush krivnju za eskalaciju sukoba svaljuje na Hezbollah čiji su gerilci ranije ovoga tjedna oteli dva izraelska vojnika. Dodao je i da se Sirija "mora držati na oku" zbog podržavanja tog šijitskog gerilskog pokreta.

"Vojnici trebaju biti oslobođeni. Vrlo je žalosno da su ljudi u stanju oduzimati nevine živote kako bi spriječili put prema miru. Zapravo, to je patetično.", rekao je Bush.

Američki je predsjednik na službenom putovanju u Njemačkoj, a svoj je komentar iznio na zajedničkoj konferenciji za novinare s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel.

Kao odgovor na otmice, izraelska je avijacija u četvrtak raketirala aerodrom u Bejrutu, Hezbolahovu TV-postaju, a na teritoriju Libanona objavljeno je ukupno 40 zračnih napada, u kojima je poginulo 27 osoba. Kasnije istoga dana Izrael je Libanonu objavio i pomorsku blokadu.

Na pitanje da li bi ovaj sukob mogao eskalirati u rat većih razmjera, Bush je još jednom izrazio snažnu podršku Izraelu, ali i izrazio "najveću zabrinutost" da bi napadi mogli oslabiti libanonsku Vladu na čelu s premijerom Fuadom Saniorom i otežati razvoj demokracije koja je tamo ionako u povojima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

V.Š.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara