BUSH POKUŠAVA DOBITI POTPORU ZA NOVU REZOLUCIJU O IRAKU

Američki predsjednik George W. Bush i članovi njegove vlade u subotu nastoje telefonski osigurati potporu članova Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda za novu rezoluciju koja Iraku daje krajni rok do 17. ožujka da se razoruža ili suoči s ratom.

Predsjednik Bush, državni tajnik Colin Powell i savjetnica za nacionalnu sigurnost Condoleeza Rice su angažirani u subotu u telefonskim kontaktima s čelnicima zemalja članica Vijeća sigurnosti kako bi osigurali prolaz nove rezolucije o Iraku, a nastavit će lobirati sve do glasovanja koje se predviđa za idući utorak.

Smatra se da SAD trenutno u Vijeću sigurnosti nemaju potrebnih devet glasova za američko-britansko-španjolsku rezoluciju, a vetom na rezoluciju koja utire put ratu već su zaprijetili Francuska i Rusija.

Bushova administracija smatra kako je zemljama članicama Vijeća, zbog otpora njihove javnosti ratu u Iraku, potrebno da se Sadamu Huseinu pruži posljednja prilika za razoružanje da bi mogle reći kako je učinjeno sve da se izbjegne rat.

´Zemlje oklijevaju glasovati za bilo što što automatski vodi u rat´, rekao je američki dužnosnik.

Čileanski predsjednik Ricardo Lagos rekao je u subotu kako mu je predsjednik Bush telefonirao u petak noću. On je rekao kako je kazao Bushu da je rok do 17. ožujka preblizu i da Irak treba tri do četiri mjeseca kako bi u potpunosti ispoštovao Rezoluciju 1441.

Čile je jedna od šest neodlučnih članica Vijeća sigurnosti za čije glasove se Sjedinjene Dražve bore. Druge su Kamerun, Pakistan, Angola, Meksiko i Gvineja.

Francuska, Rusija i Kina, zemlje s pravom veta u Vijeću sigurnosti, žele nastavak UN-ovi inspekcija u Iraku i protive se uporabi sile u njegovu razoružavanju.

Nova, u petak dopunjena američko-britansko-španjolska rezolucija, pruža Iraku posljednju priliku da se razoruža do 17. ožujka.

Tekst nacrta rezolucije kaže kako će se smatrati da je Irak propustio posljednju mogućnost koju mu je pružila prethodna Rezolucija 1441 ukoliko 17. ožujka, ili ranije, ´Vijeće sigurnosti (ne) zaključi da je Irak pokazao punu, bezuvjetnu, neposrednu i aktivnu suradnju u skladu s obvezama za razoružanje prema Rezoluciji 1441 (2002)´ i preda UNMOVIC-u i IAEA svo oružje i sustave oružja zabranjene prethodinm rezolucijama kao i informacije o uništenju takvog oružja.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara