Bush potpisao 401 milijardu dolara proračuna za obranu

AMERIČKI predsjednik George W. Bush potpisao je u ponedjeljak zakon kojim se za američku obranu predviđa 401,3 milijarde dolara navodeći kako su američke oružane snage suočene s "velikom i povijesnom zadaćom" borbe protiv terorizma.

"Ulog za našu zemlju ne može biti veći", rekao je Bush na svečanosti u Pentagonu. "Suočavamo se s neprijateljem koji mjeri svoj napredak kaosom kojega proizvede, strahom kojega širi i nevinim životima koje uništi".

"Američka vojska stoji između naše zemlje i velike opasnosti", kazao je američki predsjednik.

Proračun za obranu za 2004. predviđa povećanje plaće američkim vojnicima od prosječno 4 posto, kupovinu 80 i unajmljivanje 20 Boeingovih zrakoplova za opskrbu gorivom, ulaganje 9,1 milijardu dolara u sustav proturaketne obrane i istraživanje novih tipova nuklearnog oružja.

Hvaleći američku vojsku u Afganistanu i Iraku Bush je kazao kako ona zastupa "red i nadu i demokraciju" u tim zemljama i "sigurnost svih slobodnih zemalja i jačanje slobode".
Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Učinit ćemo sve što je potrebno kako bi ovu zemlju održali snažnom, kako bi održali mir i američki narod sigurnim", rekao je Bush.

Američka politika u Iraku postala je središnja predizborna tema i glavna opasnost za Busha za naredne predsjedničke izbore 2004.

Prema najnovijem istraživanju javnoga mišljenja CNN/USA TODAY/Gallup 54 posto Amerikanaca ne odobrava način na koji Bush vodi iračku operaciju, a 45 posto odobrava.

(Hina) sl sv

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara