Bush potpisao zakon o sankcijama Siriji

Bush potpisao zakon o sankcijama Siriji
AMERIČKI predsjednik George W. Bush potpisao je u petak zakon koji traži uvođenje američkih ekonomskih sankcija Siriji, jer ne čini dovoljno u borbi protiv terorizma na Bliskom istoku i radi na oružju za masovno uništenje.

Bush je zakon potpisao prije nego je iz Washingtona otišao u Camp David, objavila je Bijela kuća.

Zakon kao razlog za sankcije navodi to što Sirija pruža utočište palestinskim terorističkim skupinama poput Hammasa i Islamskog džihada i što nastoji razviti i proizvesti biološko i kemijsko oružje.

U zakonu se kaže da Sirija mora prestati podupirati teroriste, prekinuti svoju 27-godišnju vojnu nazočnost u Libanonu, okončati nastojanje da dođe do oružja za masovno uništenje i raketa dugoga dometa te spriječiti da teroristi i oružje ulaze u Irak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Ako ne ispuni te uvjete, Bush će toj zemlji zabraniti prodaju roba koje imaju civilnu i vojnu primjenu, kao i najmanje dvije od šest navedenih mogućih sankcija: zabranu izvoza u Siriju, zabranu američkim tvrtkama da posluju u Siriji, nametnuti ograničenja sirijskim diplomatima u SAD-u, ograničiti letove sirijskog zračnog prijevoznika u SAD, smanjiti diplomatske kontakte ili zamrznuti sirijsku imovinu u SAD-u.

Predsjednik Bush, međutim, može otkloniti sankcije ako bude smatrao da je to u interesu američke sigurnosti ili nakon što utvrdi da je Sirija ispunila tražene uvjete.

Prijedlog zakona je usvojen u američkom Kongresu prošloga mjeseca, a u petak je Bushu došao na potpis.

Sirija se već nalazi na popisu američkog State Departmenta kao pokrovitelj terorizma, zajedno sa Sjevernom Korejom, Iranom, Libijom, Kubom i Sudanom.

Ona je, međutim, jedina od tih zemlja s kojom SAD ima pune diplomatske odnose.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara