BUSH POTPISAO ZAKON O ZABRANI JEDNE VRSTI POBAČAJA

Američki predsjednik George W. Bush potpisao je u srijedu u Washingtonu zakon kojim se zabranjuje jedna vrst pobačaja čime su protivnici pobačaja u Americi po prvi put od 1973. uspjeli ograničiti to pravo.

"Danas su se konačno američki narod i naša vlada suprotstavili nasilju i zaštitili nevino dijete", rekao je Bush potpisujući zakon pred nekoliko stotina američkih kongresnika i protivnika pobačaja.

Američki republikanci, koji borbu protiv pobačaja kao i drugi protivnici motiviraju pravom na život, konačno su uspjeli progurati zakon koji nastoje dobiti još od 1995. kada su osvojili većinu u Zastupničkom domu Kongresa. Bivši predsjednik Bill Clinton dva puta je stavio veto na sličan zakon navevši kao razlog da u njemu zdravlje majke nije predviđeno kao iznimka. Niti ovaj zakon ne predviđa kao iznimku zdravlje žene.

Ovaj zakon postavlja najdalekosežnija ograničanja prava na pobačaj otkako je 1973. američki Vrhovni sud ustanovio pravo žene na okončanje trudnoće.

Zakon predviđa zabranu pobačaja, kojeg njegovi protivnici zovu pobačaj "djelomičnim rođenjem", a koji se izvodi u drugom ili trećem tromjesječju trudnoće i pri kojem se fetus djelomično porodi prije nego ga se usmrti obično probijanjem lubanje.

No, borba oko toga zakona ni izdaleka nije okončana jer su pobornici pobačaja, koji inzistiraju na pravu žene da raspolaže svojim tijelom, već preventivno predali tužbe sudu osporavajući ustavnost zakona. Američki Vrhovni sud oborio je sličan zakon u američkoj saveznoj državi Nebraski prije tri godine.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tužbe su već podnesene na saveznim sudovima u San Franciscu, u Omahi, Nebraski i New Yorku, a u srijedu se razmatra zahtjev da se privremeno zabrani stupanje na snagu zakona.

Pobornici pobačaja strahuju da će se nakon djelomične krenuti na potpunu zabranu.

Unatoč svojem protivljenju pobačaju u cijelosti predsjednik Bush je, svjestan realnosti, rekao prošloga tjedna da neće ići za potpunom zabranom pobačaja jer američka javnost to ne podržava.

Istraživanja javnoga mišljenja pokazuju da većina Amerikanaca podržava pravo žena na pobačaj, ali također i zabranu pobačaja "djelomičnim rođenjem".

(Hina) sl sd

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara