Bush pozdravio formiranje nove iračke privremene vlade

AMERIČKI predsjednik George W. Bush pozdravio je u utorak formiranje nove iračke privremene vlade i rekao da ona posjeduje sposobnost da vodi Irak kroz buduće izazove prema izborima koji će zemlji donijeti reprezentativnu vladu.

"Imenovanje nove privremene vlade dovodi nas korak bliže ostvarenju snova milijuna Iračana: potpuno suverene zemlje s predstavničkom vladom koja štiti njihova prava i služi njihovim potrebama", rekao je Bush na konferenciji za novinare u Bijeloj kući.

Pohvalivši UN-ovog izaslanika Lakhdara Brahimija Bush je kazao kako je Brahimi predložio vladu koja "posjeduje talent, predanost i odlučnost da vodi Irak kroz predstojeće izazove" te da ona odražava "novo čelništvo, izabrano iz širokog presjeka Iračana".

Bush je rekao da će "prvenstvena zadaća ove nove privremene vlade biti da pripremi Irak za nacionalne izbore ne kasnije od siječnja" 2005.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Predsjednik Bush je kazao kako on nije imao ulogu u izboru novih iračkih čelnika.

On drži kako će imenovanje nove vlade, koja treba preuzeti vlast u Iraku od američkih okupacijskih snaga 30. lipnja, olakšati izglasavanje nove rezolucije Vijeća sigurnosti UN-a koja treba odrediti uvjete pod kojima će raditi nova vlada i postaviti put za izbore u siječnju.

Bush je upozorio da prijenos vlasti na novu iračku vladu može biti praćen porastom nasilja u Iraku od strane onih koji žele uzdrmati volju SAD-a u Iraku, dodajući kako se to neće dogoditi.

Američki predsjednik je rekao da će američke snage ostati u Iraku kako bi održavale sigurnost u zemlji. Naveo je izjavu novog iračkog premijera Iyada Allawija da Irak treba pomoć američkih i drugih multinacionalnih snaga kako bi dokazao da to i Iračani žele.

"Uvjeren sam da će novo iračko vodstvo željeti da američke vojne snage ostanu", rekao je Bush.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara