Bush pozdravio proširenje Europske unije

AMERIČKI predsjednik George W. Bush pozdravio je u ponedjeljak prijam novih deset zemalja srednje i istočne Europe i Sredozemlja u Europsku uniju rekavši kako to otvara nove mogućnosti i nadu za milijune Europljana.

"Zajedno s širenjem NATO-a, proširenje EU-a dalje ujedinjuje nove te već afirmirane demokracije Europe, i pomaže u stvaranju Europe cjelovite, slobodne i miroljubive", rekao je Bush u priopćenju.

U dosad najvećem širenju u svojoj povijesti EU je u subotu u svoje članstvo primila osam bivših komunističkih zemalja Češku, Estoniju, Latviju, Litvu, Mađarsku, Slovačku, Sloveniju i Poljsku, te dvije sredozemne države Maltu i Cipar.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Bush je kazao kako Sjedinjene Države pozdravljaju izglede za dalje proširenje EU-a na osposobljene zemlje, uključujući Bugarsku i Rumunjsku, te da podržavaju težnje Turske da se uključi u EU.

Napominjući kako će proširena Europska unija učinkovitije ostvarivati svoju ključnu ulogu snage koja se zalaže za demokraciju, napredak i stabilnost, Bush je naglasio kako proširenje jača trajno partnerstvo između Sjedinjenih Država i Europe.

(Hina) xsl ydv

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara