BUSH POZIVA NA DEMOKRATSKE REFORME NA BLISKOM ISTOKU

Američki predsjednik George W. Bush pozvao je u četvrtak na demokratske reforme na Bliskom istoku usporedivši te napore s dugom hladnoratovskom borbom protiv komunizma.

"Pošto smo mi i naši saveznici bili uporni, Njemačka i Japan su demokratske zemlje koje više ne prijete svijetu", rekao je Bush u Washingtonu u Nacionalnoj zakladi za demokraciju.

Bush je potom u Bijeloj kući potpisao zakon kojim je za Irak i Afganistan predviđeno 87,5 milijardi dolara nazvavši to financijskom obvezom Sjedinjenih Država u borbi protiv međunarodnog terorizma.

"Ovim zakonom Kongresa nijedan neprijatelj niti prijatelj ne može dvojiti o tome da Amerika ima sredstava i volje da ovaj rat dovede do pobjede", rekao je Bush na svečanosti u Bijeloj kući.

On je u svojem ranijem govoru kazao kako se predanost Sjedinjenih Država demokraciji isprobava posebice na Bliskom istoku i da naročit značaj ima izgradnja slobodnog društva u Iraku kao uzora za druge zemlje u regiji.

"Neuspjeh demokracije u Iraku bi ohrabrio teroriste diljem svijeta i povećao opasnosti za američki narod i uništio nade milijuna u regiji", kazao je Bush.

"Uspostava slobodnog Iraka u srcu Bliskog istoka bit će odlučujući događaj u globalnoj demokratskoj revoluciji", rekao je on.

Predsjednik Bush je kazao kako Sjedinjene Države i druge zemlje dijele odgovornost za nedostatak demokracije na Bliskom istoku.

"Šezdeset godina ispričavanja i prilagođavanja nedostatku slobode na Bliskom istoku nije učinilo ništa da budemo sigurniji jer dugoročno stabilnost se ne može kupiti na račun slobode", kazao je on.

Bush je rekao kako se Bliski istok nalazi na prekretnici i da je val demokracije u svijetu "jedva dotaknuo arapske države". On je napomenuo kako se tu ne radi o "kulturi ili religiji" nego o "nedostacima ekonomskog i političkog nauka".
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bush je rekao da će Bliski istok ostati regija "stagnacije, ogorčenosti i nasilja spremnog za izvoz" sve dok u njemu ne bude cvala sloboda, što uz širenje oružja može nanijeti "katastrofalne štete" SAD-u i njegovim prijateljima.

Zato su Sjedinjene Države, rekao je američki predsjednik, usvojile novu politiku koju je označio kao "unaprijed strategiju za slobodu na Bliskom istoku".

Bush je pohvalio napredak prema demokraciji nekih zemalja Bliskog istoka poput Maroka, Saudijske Arabije, Egipta i Bahreina i kritizirao Iran i Palestinske čelnike.

On je pomenuo i neke druge zemlje koje nemaju reprezentativne vlade, Kubu, Burmu, Kinu i Sjevernu Koreju.

Za režim u Teheranu kazao je da mora uzeti u obzir demokratske zahtjeve iranskog naroda ili izgubiti legitimnost, a za Palestince da njihovi vođe koji blokiraju demokratske reforme i ohrabruju mržnju i nasilje nisu uopće vođe i da su glavna prepreka miru i upsjehu palestinskog naroda.

Bush je za napredak u demokraciji pohvalio i druge muslimanske zemlje, Tursku, Indoneziju, Senegal, Niger, Albaniju i Sierra Leone.

Bush je, svjestan kako se na utjecaj Zapada među muslimanima Bliskog istoka često gleda s odbojnošću, rekao kako "modernizacija nije isto što i vesternizacija".

"Reprezentativne vlade na Bliskom istoku će odražavati njihove vlastite kulture", rekao je on. "One neće i ne trebaju izgledati kao mi".

(Hina) sl sv

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara