Bush pozvao Erdogana u SAD

Američki predsjednik George W. Bush pozvao je čelnika turske vladajuće Stranke pravde i razvitka (AKP) Recepa Tayyipa Erdogana da posjeti Washington.

Erdoganu su taj pismeni poziv uručili zamjenik američkog ministra obrane Paul Wolfowitz i pomoćnik američkog državnog tajnika Marc Grossman, koji su srijedu završili dvodnevni službeni posjet Turskoj.

Bushov poziv Erdoganu tumači se u Turskoj kao dio novih napora da se u slučaju pokretanja vojne invazije na Irak osigura puna logistička i vojna potpora Turske. Prema pisanju uglednog istanbulskog lista Milliyet (narod), u slučaju otpočinjanja nove ´Pustinjske oluje´ Turska je zatražila finacijsku pomoć od 25 milijardi dolara. Od Zaljevskog rata 1991. do danas ta velika euroazijska zemlja je, zbog iračkog gospodarskog embarga, pretrpjela goleme gubitke koji dostižu 40 milijardi dolara.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Očekuje se da će Erdogan svoj posjet SAD započeti 10. prosinca, odnosno samo dva dana prije za Tursku ključnog summita Europske unije u Copenhagenu. Vlada turskog premijera Abdullaha Gula pokrenula je grozničavu diplomatsko-političku akciju kako bi europska petnaestorica odredila točan datum pregovora o punopravnom uključenju Turske u svoj moćni gospodarski i politički savez.

Erdogan je, inače, planirao posjetiti Kopenhagen 10. i 11. prosinca, ali se nakon Bushova pisma ipak odlučio za odlazak u SAD. Procjenio je da bi njegov dolazak u Washington šefovima država i vlada EU mogao pokazati koliki značaj najveća svjetska supersila pridaje odnosima sa Turskom. U međuvremenu, američki emisar Grossman krenuo je u oblilazak Cipra, Grčke, Njemačke, Francuske, Nizozemske i Portugala kako bi lobbyrao za ulazak Turske u EU.

Erdogan će, kako se očekuje, iz Washingtona izravno otputovati za Kopehagen kako bi neposredno prije početka susreta na vrhu EU izvršio dodatni pritisak na otvaranje bruxelleskih vrata Turskoj.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara