Bush pozvao EU da prekine izvore financiranja Hamasa

AMERIČKI predsjednik George W. Bush u srijedu je tijekom zajedničke tiskovne konferencije s čelnicima EU u Bijeloj kući pozvao Europsku uniju da prekine izvore financiranja palestinskog radikalnog pokreta Hamas.

"Pozivam čelnike u Europi i u svijetu da brzo poduzmu odlučne mjere protiv terorističkih skupina poput Hamasa, da prekinu njihovo financiranje i izvore podrške", izjavio je Bush u nazočnosti izvršnog predsjednika Vijeća ministara Europske unije, Grka Costasa Simitosa i predsjednika Europske komisije Romana Prodija.

Veleposlanici zemalja članica EU razgovarali su u srijedu u Bruxellesu o pitanju Hamasa, ali su odgodili eventualnu odluku o mjerama odmazde prema palestinskom pokretu koju žele Sjedinjene Države.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Američka administracija želi da Europska unija pojača pritiske na Hamas i da prestane raditi razliku između njegove političkog i vojnog ogranka, jer se vojni već na popisu terorističkih organizacija.

Većina europskih zemalja, na čelu s Velikom Britanijom, sklone su prihvaćanju mjera koje zahtijeva Washington, dok su druge izrazile želju da se razgovori nastave jer bi takva odluka trebala biti jednoglasna.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara