Bush pozvao Siriju da utječe na Hezbollah i prekid napada na Izrael

Bush pozvao Siriju da utječe na Hezbollah i prekid napada na Izrael

AMERIČKI predsjednik George Bush pozvao je u subotu u St. Petersburgu Siriju da iskoristi svoj utjecaj kako bi nagovorila Hezbollah da prekine s napadima na Izrael, izvještava Reuters.

Na zajedničkoj konferenciji za novinare s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom Bush je krivnju za nemire i nasilje na Bliskom Istoku izravno svalio na libanonski Hezbollah.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Najbolji način za zaustavljanje nasilja je da Hezbollah odloži oružje i prestane napadati. Zato pozivam Siriju da iskoristi utjecaj koji ima na Hezbollah", rekao je američki predsjednik.

Bush je Hezbollahov raketni napad na sjeverni Izrael i otmicu izraleskih vojnika nazvao vrijeđanjem američkih pokušaja da nađe kompromisno rješenje između Izraela i Palestine.

"Kratkoročno rješenje je da Hezbollah prekine napade. Dugoročno je da zemlje svijeta i u susjedstvu podupru one koji podržavaju razvoj demokracije", rekao je Bush.

Prema izraelskim izvorima, u napadima Hezbollaha poginulo je osam vojnika i četiri civila, a više od stotinu ih je ranjeno. Libanonske žrtve su mnogostruko veće. U posljednja dva dana poginulo je najmanje 63 osobe, od čega su dvojica vojnici, a 167 osoba je ranjeno.

Podsjećamo, Izrael je u srijedu zračnim napadom napao Libanon kako bi oslobodio dvojicu zarobljenih vojnika. Dan kasnije objavio je i pomorsku blokadu, a borbe na tom području otada ne prestaju. Ratna situacija je na strani Izraela, dok se zemlja u kojoj je demokracija tek u povojima teško brani, unatoč snažnoj gerili.

V.Š.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara