Bush protiv neovisnosti Tajvana

AMERIČKI predsjednik George W. Bush kazao je u utorak nakon susreta s kineskim premijerom Wenom Jiabaom, koji se nalazi u posjetu Sjedinjenim Državama, da se protivi nastojanjima Tajvana da proglasi neovisnost.

Nakon susreta s Wenom u Bijeloj kući Bush je kazao novinarima kako je rekao kineskom premijeru da Washington podupire načelo "jedne Kine" i da se protivi promjeni stanja na relaciji Kina-Tajvan.

"Mi se protivimo unilateralnoj odluci bilo Kine bilo Tajvana da se izmijeni status quo", rekao je Bush, dodajući kako "komentari i akcije koje je poduzeo čelnik Tajvana ukazuju da bi on možda želio unilateralno odlučiti izmijeniti status quo, čemu se mi protivimo".

Bushova izjava je do sada najjači izraz protivljenja SAD-a najavi tajvanskog predsjednika Chen Shui-biana da će u ožujku iduće godine održati referendum na kojem će Tajvanci odgovoriti žele li tražiti da Kina ukloni rakete usmjerene na Tajvan i odbaci uporabu sile protiv njega.

SAD kao i Kina referendum smatra neizravnim korakom ka neovisnosti. Kina je ranije zaprijetila vojnom akcijom ako Tajvan bude ustrajao na provedbi refenduma.

Wen je, međutim, rekao novinarima kako Kina želi mirno ujedinjenje s Tajvanom po načelu "jedna zemlja, dva sustava".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
On je rekao kako kineska vlada poštuje želju naroda Tajvana za demokracijom, ali da tajvanski čelnici "rabe demokraciju kao izgovor" i žele iskoristiti referendum da bi odvojili Tajvan od Kine. "Takve separatističke aktivnosti su ono što kineska strana apsolutno ne može prihvatiti", rekao je on.

Bushova administracija uputila je u ponedjeljak neuobičajeno snažno upozorenje Tajvanu da ne održi predviđeni referendum i tako napustila desetljeća namjerne dvosmislenosti o tome koliko daleko mogu ići i Kina i Tajvan u natezanju oko pitanja ponovnog ujedinjenja ili neovisnosti. Visoki vladin dužnosnik je rekao novinarima kako Washington napušta stajalište dvosmislenosti jer ne može glumiti kako ne zna za korake prema neovisnosti Tajvana. "Ali, istodobno, moramo jasno dati do znanja Kinezima da to nije zeleno svjetlo za njih da razmišljaju o uporabi sile ili prinude protiv Tajvana", dodao je.

Kineski premijer Wen je također rekao kako Kina poduzima mjere za smanjenje velikog američkog trgovačkog manjka s Kinom koji bi ove godine trebao dostići 120 milijardi dolara.

Glede zajedničkog nastojanja SAD-a i Kine da prekinu program nuklearnog oružja Sjeverne Koreje, Bush je zahvalio Kini za pokretanje procesa pregovora ovoga ljeta.

"Cilj je demontaža programa nuklearnog oružja na provjerljiv i nepovratan način, i to je jasna poruka koju šaljemo Sjevernokorejcima", rekao je Bush.

On je kazao kako će nastaviti raditi s Kinom i drugim zemljama "kako bi se mirno riješilo to pitanje".

Kina nastoji obnoviti pregovore o tom problemu u kojem pored nje sudjeluju SAD, Sjeverna Koreja, Južna Koreja, Japan i Rusija.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara