Bush: Rat u Iraku mogao potrajati

AMERIČKI predsjednik George W. Bush upozorio je u subotu da bi rat u Iraku mogao potrajati i rekao da će Sjedinjene Države upotrijebiti odlučujuću silu kako bi pobijedile.

´Ratni pohod na teškom terenu u golemoj zemlji mogao bi biti dulji i teži nego što neki predviđaju´, rekao je predsjednik Bush u radio obraćanju naciji.

Predsjednik Bush se tijekom vikenda nalazi u Camp Davidu gdje u subotu o tijeku vojne akcije u Iraku razgovara s članovima Vijeća nacionalne sigurnosti, među ostalim s ministrom obrane Donaldom Rumsfeldom, načelnikom glavnog stožera američke vojske Richardom Myersom, državnim tajnikom Colinom Powellom, savjetnicom za nacionalnu sigurnost Condoleezzom Rice i šefom CIA-e Georgeom Tenetom.

Bush je kazao kako su Sjedinjene Države nerado ušle u sukob s Irakom, ali s jasnim ciljem da razoružaju Sadama Huseina koji posjeduje oružje masovnog uništavanja, prekinu njegovu potporu terorizmu i oslobode irački narod.

´Sada kada je sukob počeo, jedini način da se ograniči njegovo trajanje je da se primijeni odlučujuća sila´, rekao je Bush. ´Ovo neće biti pohod polovičnih mjera. To je borba za sigurnost naše zemlje i za mir u svijetu, i nećemo prihvatiti nikakv drugi ishod osim pobjede´.

On je kazao kako se američka vojska u sukobu bori časno i pošteno za razliku od iračkog režima koji ne poštuje ratne konvencije niti načela morala.

´Irački dužnosnici su rasporedili svoje snage i opremu u civilna područja namjeravajući upotrijebiti nevine muškarce, žene i djecu kao štit za diktatorovu vojsku´, rekao je on. ´Želim da Amerikanci i cijeli svijet zna da će koalicijske snage učiniti svaki napor kako bi poštedjeli nevine civile.´

Bush je kazao kako se do sada više od 40 zemalja pridružilo koaliciji protiv Iraka.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara