Bush rat u Iraku vidi kao dio bliskoistočne strategije

AMERIČKI predsjednik George W. Bush rekao je kako će mogući rat u Iraku biti poluga za postizanje širih regionalnih ciljeva, mira na Bliskom istoku i demokratizacije arapskog svijeta.

Bush je govoreći u institutu American Enterprise u Washingtonu, konzervativnom institutu od kojega je kako se tvrdi preuzeo mnoge ideje, braneći mogući rat u Iraku prikazao taj rat kao dio šire regionalne strategije svoje administracije sa konačnim ciljem postizanja mira na Bliskom istoku i demokratskih reformi arapskih zemalja.

Kazavši kako su najveća opasnost za sigurnost u 21. stoljeću odmetnički režimi s oružjem masovnog uništavanja povezani s terorističkim organizacijama, Bush je rekao kako će opasnost koju predstavlja Irak biti uklonjena mirno ili silom.

´Nadamo se da će irački režim udvoljiti zahtjevima Ujedinjenih naroda i razoružati se mirno i potpuno, ako ne pripravni smo razoružati Irak silom. U svakom slučaju ta opasnost će biti uklonjena,´ rekao je Bush.

On je ocijenio kako će ´djelovanje protiv te opasnosti također pridonijeti i dugoročnoj sigurnosti i stabilnosti´ u svijetu.

´Amerika će iskoristiti svaku prigodu za traženje mira, a kraj sadašnjeg režima u Iraku će storiti takvu prigodu,´ rekao je Bush ukazujući na šire implikacije rata u Iraku kako ih on vidi.

Bush je ocrtao strategiju u kojoj će skidanje diktatorskog režima Saddama Husseina s vlasti u Iraku i uspostava demokratske vlasti ukloniti destabilizirajući čimbenik na Bliskom istoku i biti primjer drugim zemljama u regiji.

´Oslobođeni Irak će pokazati snagu slobode za preobražaj ove važne regije donoseći nadu i napredak u živote milijuna,´, rekao je on.

On je kazao kako arapski intelektualci traže od arapskih vlada slobodu, te da se govori o novoj arapskoj povelji koja zagovara interne reforme, političko sudjelovanje, ekonomsku otovrenost i slobodnu trgovinu.

Nazvavši preuzetnim i uvredljivim tvrdnje da jedna petina svijeta, islamski svijet, nije dotaknut nekim potrebama on je kazao kako se osjećaju znakovi želje za slobodom i u tom svijetu.

´Sloboda i demokracija će uvijek i svagdje imati veću privlačnost nego slogani mržnje i teror,´, kazao je Bush.

´Novi režim u Iraku će biti primjer slobode za druge zemlje u regiji´, rekao je on ukazujući na to kakvu ulogu Iraku u regiji namjenjuju Sjedinjene Države.

Američki dužnosnici su rekli kako Sjedinjene Države već mjesecima planiraju Irak nakon Saddama. Plan je da se nakon okupacije što je brže moguće uspostavi civilna američka vlast koja će uz što veće sudjelovanje Iračana pripremiti zemlju za izbore i demokratsku državu.

Bush je kazao kako Sjedinjene Države ne namjeravaju okupirati nego osloboditi Irak.

´Ostat ćemo u Iraku koliko bude neophodno, ali ni dana duže,´, rekao je on.

Drugi cilj koji Bush namjerava postići izmjenom režima u Bagdadu je poticaj miru na Bliskom istoku za koji smatra da će se lakše postići demokratizacijom arapskih režima.

´Uspjeh u Iraku će započeti i novu fazu za bliskoistočni mir i započeti napredak prema istinski demokratskoj palestinskoj državi,´, kazao je on.

´Palestinska država mora biti reformirana i miroljubiva država koja će zauvijek napustiti uporabu terora,´, rekao je.

Izrael bi, rekao je američki predsjednik, trebao podržati takvu državu i usmjeriti se što brže na konačni sporazum te prekinuti izgradnju naselja na okupiranim teritorijima.

Sa svoje strane arapske države moraju poduprijeti takvu državu i jasno reći da će živjeti u miru s Izraelom.

´Stari obrasci sukoba na Bliskom istoku mogu se prekinuti, ako svi napuste gorčinu i mržnju i nasilje i nastave ozbiljno s ekonomskim razvitkom i političkim reformama i pomirbom,´ drži Bush.

Analitičari drže kako su Sjedinjene Države usmjerene na uklanjanje Saddam Husseina i uklanjanje oružja masovnog uništavanja kao neposredni cilj, ali istovremeno drže da će uspješna misija u Iraku uspostaviti prijateljsku, pro-zapadnu vladu i pomoći temeljni preobražaj regije istodobno jačajući američke interese.

Uklanjanje režima Saddama Husseina i izgradnja demokratskog Iraka je veliki izazov za administraciju predsjednika Busha, a širi ciljevi mira i stabilnosti te demokratizacije regije koje želi potaknuti tim putem mogu se pokazati još težim.

´Mislim da bi Arapi skoro bez iznimke pozdravili više demokracije i više slobode izražavanja i da budu oslobođeni od policijskih država pod kojima svi, u jednom ili drugom obliku, žive´, rekao je Youssef Ibrahim iz Vijeća za vanjske odnose. ´Ne slijedi iz toga da će povjeriti Americi da to učini za njih. Gledanje na to je tamo potpuno drugačije od pogleda koji se izražavaju ovdje´.

Unutar kruga Bushovih najužih suradnika Irak se vidi kao prijetnja sigurnosti i istodobno kao geopolitička prigoda. Bush i njegovi savjetnici vjeruju kako su na pravoj strani toka povijesti. Oni drže da se dijelovi arapskog svijeta sada reformira i da je to trend koji će drugi slijediti.

´Ako i kad Irak bude oslobođen, može uspostaviti reprezentativnu vlast koja se prema svojem narodu odnosi s dostojanstvom, i mislim da to može imati značajne učinke na cijelom Bliskom istoku´, rekao je jedan iz najužeg Bushevog kruga Paul Wolfowitz, zamjenik ministra obrane.

Analitičari drže da se mir i stabilnost na Bliskom istoku i reforma arapskog svijeta neće moći postići ukoliko Sjedinjene Države ne pojačaju napore da riješe izraelsko-palestinski sukob.

´To je bitno pitanje´, smatra Judith Kipper iz Centra za strateške i međunarodne studije. ´Okončanje nasilja između Izraelaca i Palestinaca, što mogu učiniti samo Sjedinjene Države, je jedina dobra stvar koju SAD može učiniti za Izraelce i Palestince, a također će smanjiti anti-amerikanizam i sumnje´.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara