Bush: SAD bi opet ratovale ako bi to značilo sigurnost svijetu

Bush: SAD bi opet ratovale ako bi to značilo sigurnost svijetu
SJEDINJENE DRŽAVE opet bi ratovale, čak i bez saveznika ako bi bilo potrebno, kako bi zajamčile dugoročnu sigurnost u cijelome svijetu, izjavio je američki predsjednik George W. Bush za vodeći britanski tabloid The Sun od ponedjeljka.

Uoči službenog trodnevnog posjeta Velikoj Britaniji Bush je za The Sun kazao kako se osjeća obveznim djelovati nakon napada na New York i Washington 11. rujna 2001.

"Nakon napada bio sam na ruševinama WTC-a u New Yorku. Još uvijek se sjećam izmaglice, mirisa paljevine, smrti i destrukcije. Uvijek ću se toga sjećati. Upravo ondje i tada odlučio sam. Krećemo u rat koji ćemo dobiti. Jednaku odlučnost osjećam i danas", rekao je američki predsjednik.

Bush je za britanski tabloid također istaknuo kako su američke snage i njihovi koalicijski saveznici prekinuli tiraniju Sadama Huseina u Iraku, uhvatili se u koštac s al-Qaidom u Afganistanu i prisilili UN da prestane okretati leđa terorizmu.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Američke je novinare iznenadila Busheva odluka o intervjuu vodećem britanskom tabloidu.

"U Bijelu kuću je stigao obećavši kako će vratiti dostojanstvo toj instituciji, a zatim je ekskluzivni intervju prije putovanja u Veliku Britaniju dao tabloidu koji svakodnevno objavljuje fotografije golih žena", kaže se na web-stranicama The Washington Posta.

The Post ocjenjuje kako je predsjednik "snizio svoju cijenu", podsjećajući da ekskluzivni intervju u ovoj godini nije dao mnogim vodećim američkim novinama.

Bush je vrlo nepopularan u Britaniji nakon napada na Irak. U utorak će doputovati u trodnevni posjet toj zemlji tijekom kojega će ga primiti britanska kraljica Elizabeta, te će se sastati sa svojim najbližim ratnim saveznikom, britanskim premijerom Tonyjem Blairom.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara