Bush: SAD ne podržava Hamasovu vladu

Bush: SAD ne podržava Hamasovu vladu

AMERIČKI predsjednik George W. Bush izjavio je u ponedjeljak da Sjedinjene Države neće podržati palestinsku vladu koja bi uključivala Hamas sve dok ta militantna stranka niječe pravo Izraela na postojanje.

"Hamas je jasno dao do znanja da ne podržava pravo Izraela na postojanje. A ja sam jasno dao do znanja da mi nećemo podržati palestinsku vladu koju će sačinjavati Hamas sve dok njegova politika bude takva", rekao je Bush novinarima nakon sastanka sa svojom vladom.

On je rekao da Hamas, koji je pobijedio na prošlotjednim palestinskim parlamentarnim izborima, mora odbaciti oružje i odreći se terorizma. Bush je ocijenio pozitivnim Hamasova obećanja da će iskorijeniti korupciju i osigurati bolji život Palestincima. "Ali ono što nije pozitivno su dijelovi njihove platforme koji onemogućuju da budu mirovni partner", rekao je on.

Bush je također upitan što se može učiniti u slučaju Irana, imajući u vidu izvješća o slabom napretku u razgovorima između europske trojke i ove zemlje o iranskom nuklearnom programu. Iran, naime, za sada odbacuje zahtjeve SAD-a i trojke EU-a, Velike Britanije, Njemačke i Francuske, da prekine napore u razvijanju mogućnosti za proizvodnju nuklearnog goriva koje može poslužiti kako za nuklearne elektrane tako i nuklearno oružje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Bush je odgovorio kako sada postoji mogućnost da pet stalnih članica Vijeća sigurnosti UN-a "zajednički rade kako bi dovele Iran" pred to tijelo koje Teheranu može nametnuti sankcije zbog nuklearnog programa. "Nastavit ćemo raditi s našim prijateljima i saveznicima kako bi formirali ujedinjenu frontu prema Irancima", rekao je on.

Ranjen vojni čelnik Hamasa

Jedan od vojnih čelnika palestinske militantne skupine Hamas ranjen je u ponedjeljak u pojasu Gaze kada su nepoznati napadači na njega zapucali iz jurećeg automobila, izjavili su mjesni liječnici i svjedoci.

Halid Abu Anza, lokalni čelnik oružanog krila Hamasa, teško je ranjen u napadu koji se dogodio u gradu Khan Younis. Također je ranjen i muškarac koji je s njim putovao, izjavili su liječnici.

Za napad nitko još nije preuzeo odgovornost no, čelnici lokalnog Hamasa za njega okrivljuju Fatah.

Aktivisti Hamasa i Fataha prošlog su se tjedna sukobili nako što je Hamas uvjerljivo dobio palestinske parlamentarne izbore i s vlasti zbacio vladajući Fatah. Do sada u sukobima nije bilo žrtava.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara