Bush: SAD spremne na suočavanje s Irakom

AMERIČKI predsjednik George W. Bush rekao je u petak obraćajući se svojim vojnicima da je Irak velika prijetnja Sjedinjenim Državama i da je SAD spreman suočiti se silom s tom prijetnjom.

Govoreći američkim vojnicima u najvećoj vojnoj bazi u zemlji u Fort Hood u Texasu Bush je rekao da je Irak stvarna prijetnja Sjedinjenim Državama.

´Irački režim je velika prijetnja Sjedinjenim Državama´, kazao je on.

Bush je rekao da svijet od Iraka očekuje da objavi i uništi svoje oružje za masovno uništenja, ali da je Saddam Hussein za sada odabrao put prkošenja međunarodnoj zajednici.

On je rekao da su Sjedinjene Države sklonije da irački režim dragovoljno udovolji zahtjevima UN-a.

´Ali ako sila bude nužna da bi se Irak razoružao onda će Amerika djelovati promišljeno i odlučno´, kazao je on. ´Mi smo spremni, mi smo pripravni´.

Sjedinjene Države gomilaju svoje snage na području Perzijskog zaljeva. Predviđa se da će broj američkih vojnika u regiji od sadašnjih 60 tisuća u siječnju porasti na 100 tisuća uz angažiranje velikih mornaričkih i zrakoplovnih snaga. Velike postrojbe kopnene vojske dobile su naredbu za pokret prema tom području, a nekoliko borbenih skupina predvođene nosačima zrakoplova čekaju zapovijed.

Pentagon ocjenjuje da mu za obračun s Irakom treba oko 250.000 tisuća vojnika.

Obrazlažući tvrdnju da je Irak prijetnja SAD-u Bush je rekao kako su irački vođe javno deklarirali svoju mržnju prema SAD-u, da su izvršili agresiju na svoje susjede i već uporabili oružje masovnog uništenja protiv susjeda i vlastitog naroda.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

´Irak je prijetnja, stvarna prijetnja´, dodao je Bush.

Bush je podsjetio da su inspektori UN-a prije četiri godine utvrdili da Irak nije razjasnio što je s velikim zalihama kemijskog i biološkog naoružanja, a nije to učinio ni u najnovijoj izjavi koju je podnio UN-u.

´Saddamu Husseinu je bilo omogućeno da krene putem mira, za sada je odabrao put izazivanja´, rekao je američki predsjednik.

´Sudbinu iračkog režima određuju njegove vlastite odluke´, kazao je on.

Dodao je da Saddam zna što treba učiniti i da i sada može prekinuti otpor međunarodnoj zajednici.

Bush je ponovio da SAD imaju različit pristup problemu Sjeverne Koreje i Iraka.

Različite okolnosti traže različite strategije, ´od diplomatskog pritiska do izgleda za uporabu sile´, kazao je on.

Za Sjevernu Koreju Bush i dalje predviđa diplomatski pritisak kako bi je se odvratilo od njezinih nuklearnih ambicija.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara