Bush šalje irački režim u povijest, potpisao troškove rata

AMERIČKI predsjednik George W. Bush rekao je u srijedu da je režim Saddama Husseina prešao u povijest i potpisao zakon prema kojem je 79 milijardi dolara određeno za plaćanje troškova rata u Iraku.

Bush je, govoreći radnicima Boeingove tvornice vojnih zrakoplova u St. Louisu u Missouriju, kazao kako je vojna akcija u Iraku bila uspješna, ali i upozorio da rat još nije završen.

"Naš posao još uvijek nije završen, teškoće još nisu prošle, ali je režim Saddama Husseina prešao u povijest", rekao je Bush.

"Bili smo uspješni u nastojanju da svijet postane mirnije mjesto", rekao je američki predsjednik radnicima Boeingove tvornice koja proizvodi borbene lovce F/A-18 Super Hornet koji su sudjelovali u napadu na Irak.

"Zahvaljujući hrabrosti i moći naše vojske, američki narod ja sada siguran", kazao je on. "Zahvaljujući hrabrosti i moći naše vojske irački narod je sada slobodan".

On je naglasio kako će američka vojska imati sve što joj je potrebno kako bi održavala tehnološku prednost i osigurala američku sigurnost i u budućnosti.

Predsjednik Bush je pozvao Ujedinjene narode da ukinu sankcije protiv Iraka nametnute nakon iračke okupacije Kuvajta 1990.

ž"Život iračkog naroda će biti bolji nego bilo što što su znali generacijama", obećao je on.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bush je u srijedu potpisao zakon koji predviđa 79 milijardi dolara za plaćanje troškova rata u Iraku.

Zakon predviđa 62 milijarde dolara neposredno za vojne troškove, 2,5 milijarde dolara za obnovu Iraka i oko 8 milijardi dolara kao pomoć saveznicima, Jordanu, Egiptu, Afganistanu, Izraelu i Pakistanu, koji su podržali rat u Iraku. Unatoč odbijanju da dopusti Amerikancima otvaranje sjeverne bojišnice preko svojega teritorija Turska će dobiti 1 milijardu dolara da ublaži gubitke zbog rata.

Zakonom je predviđena i potpora od 3,5 milijarde dolara zrakoplovnim tvrtkama zbog gubitaka prouzročenih ratom i 4 milijarde za jačanje mjera sigurnosti zemlje.

Bush je želio neometanu kontrolu nad trošenjem 60 milijardi dolara ratnih troškova, ali je američki Kongres srezao na 15 milijuna dolara koje predsjednik može kontrolirati.

Bush je međutim uspio da Pentagon ima ulogu u trošenju 2,5 milijardi dolara predviđenih za obnovu Iraka i humanitarnu pomoć, iako su neki zastupnici u Kongresu željeli nadzor nad trošenjem tih sredstava potpuno prenijeti State Departmentu.(Hina) sl sd

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara