Bush se rasplakao prilikom dodjele Medalje časti palom marincu

PREDSJEDNIK SAD George W. Bush se jučer u Bijeloj kući rasplakao prilikom posthumne dodjele Medalje časti marincu koji je u Iraku poginuo spašavajući svoje drugove.

Odlikovanje je dobio kaplar Jason Dunham, rodom iz grada Scio u New Yorku. Rođen 1981. godine, Dunham se pridružio Američkom marinskom korpusu te služio u 4. vodu Satnije K 3. bataljuna 7. marinske pukovnije.

14. travnja 2004. Dunham je prilikom ophodnje u gradu Husabayah u Iraku pregledavao poprište pobunjeničkog napada na marinski konvoj. Tom prilikom su zaustavili nekoliko civilnih vozila. Iz jednog od njih je među marince iskočio pobunjenik s aktiviranom ručnom granatom. Dunham je pobunjenika srušio na pod, te aktiviranu ručnu granatu prekrio vlastitim šljemom i tijelom, nastojeći svoje drugove spasiti od eksplozije.

Osam dana kasnije Dunham je preminuo, a iste je godine njegov zapovjednik potpukovnik Matt Lopez započeo proces njegove nominacije za Medalju časti, najvišem i najprestižnijem vojnom odlikovanju u američkim oružanim snagama.

Dunhamu je predsjednik Bush već bio odao počast imenovavši po njemu zgradu federalne pošte u rodnom gradu. Ceremoniji u Bijeloj kući su bili nazočni i njegovi drugovi, kao i obitelj.

Primivši to odličje - prvo koje je jedan marinac primio za vrijeme iračkog, odnosno prvo nakon vijetnamskog rata - Dunhamova majka Deb je rekla kako je "izgubila sina, ali da je on sada dio povijesti" te dodala "kako je spoznaja da je učinio pravu stvar bol učinila podnošljivijom".

Predsjednik Bush je, duboko ganut tim riječima, pustio suzu, što je trenutak koje su zabilježile kamere.

D.A.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara