Bush stavio veto na Zakon o matičnim stanicama

Bush stavio veto na Zakon o matičnim stanicama

KONTROVERZNI zakonski prijedlog kojim je predviđeno ukidanje zabrane istraživanja matičnih stanica ipak neće doći na snagu, jer je američki predsjednik po prvi put tijekom šest godina predsjedničkog staža odbio potpisati zakonski prijedlog koji je odobrio Kongres.

"Ljudska bića nisu sirovi materijal koji bi se trebao iskorištavati ili kupovati i prodavati", izjavio je Bush, koji vjeruje kako je svaki embrij potencijalni život.

Ankete pokazuju da većina Amerikanaca podupire istraživanja, za koja znanstvenici predviđaju kako će voditi do lijekova za teške bolesti kao što su Alzheimerova, Parkinsova i šećerna bolest.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bush je rekao kako se protivi upotrebi državne blagajne za istraživanja koja bi uključivala uništavanja ljudskih embrija. Predsjednik SAD-a je naravno poznat po svojim konzervativnim stavovima i stalno se protivio istraživanjima embrija zbog "moralnih razloga".

Dva prijašnja zakonska prijedloga koja su se bavila pitanjem upotrebe matičnih stanica Bush je potpisao i tako im dao zakonsku snagu: jedan potiče ispitivanja matičnih stanica iz drugih izvora, dakle ne iz embrija, a drugi brani uzgajanje i pobačaj fetusa za potrebe istraživanja.

Nancy Reagan, čiji je je muž, nekadašnji predsjednik Ronald, umro nakon duge borbe sa Alzheimerovom boešću, jedna je od mnogih poznatih Republikanaca koji s ezalažu za dozvolu istraživanja, ali Bush ne želi "nešto živo učiniti mrtvim za potrebe istraživanja", kao što je rekao glasnogovornik Bijele kuće Tony Snow.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara