Bush sve zabrinutiji Irakom

ODLUKA predsjednika Busha da se u utorak žurno obrati javnosti govori da je sve zabrinutiji stanjem u Iraku koje ugrožava potporu američke javnosti njegovoj politici, ocjenjuju u srijedu američki listovi.

Bush je nakon tri dana raketnih i bombaških napada u Bagdadu i okolici u utorak odlučio sazvati konferenciju za novinare i izravno se obratiti američkoj i svjetskoj javnosti.

Istraživanja javnoga mišljenja pokazuju kako opada potpora Bushovoj politici u poslijeratnom Iraku, a on optužuje medije da zapostavljaju uspjehe u obnovi Iraka i naglašavaju loše vijesti.

"Ta odluka pokazuje koliko je potrebno za Bijelu kuću da spriječi javno mišljenje o Iraku da se pogorša do točke kada bi moglo ograničiti predsjednikove mogućnosti izbora i zaprijetiti njegovim izgledima za ponovni izbor", piše The New York Times.

Irak je postao središnje predizborno pitanje proturječeći tradiciji prema kojoj su pitanja unutarnje politike i gospodarstva odlučujuća. Na konferenciji za novinare nijedno pitanje nije postavljeno o američkoj ekonomiji koja se ubrzano oporavlja.

Pentagon je u utorak objavio kako je 115 američkih vojnika ubijeno u borbama od 1. svibnja kada je Bush objavio završetak glavnih borbi što je više od 114 koliko je poginulo tijekom samoga rata.

Sve veći troškovi okupacije Iraka i sve veći broj poginulih Amerikanaca smanjuju potporu iračkoj operaciji i predsjedniku Bushu.

NYT drži kako da će Bush, samo godinu dana prije predsjedničkih izbora, doći pod sve veći pritisak da pokaže rezultate u Iraku i vrati američke vojnike kući. List s druge strane opet drži da Bush možda računa na strpljenje birača kako bi u Iraku obavio težak i skup posao.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ova zemlja neće popustiti, obavit ćemo svoj posao", kazao je Bush novinarima u Bijeloj kući.

Najnoviji napadi nisu izmijenili američku strategiju za stabilizaciju Iraka. To znači nastavak strategije prepuštanja iračkim policajcima i vojnicima da održavaju sigurnost u zemlji dok će se američka vojska držati u pozadini spremna na napade na gerilce.

"Strategija ostaje ista", rekao je Bush.

The Washington Post piše kako Bush nije rekao novinarima da je to zapravo jedini pristup koji američkim snagama stoji na raspolaganju u Iraku nakon što su odbačene dvije druge alternative. Jedna je bila da se rasporedi još američkih snaga povrh 130.000 sada u Iraku, što je odbačeno jer vojska nema snage za to. Druga je bila dobiti značajne snage drugih zemalja što se pokazalo nerealnim.

Uzbunu za Busha, ma koliko tvrdi da ne vodi politiku prema istraživanjima javnoga mišljenja, predstavljaju rezultati najnovijeg istraživanja CNN/USA TODAY/Gallup koje pokazuje snažan pad potpore ratu u Iraku i povjerenja u predsjednika Busha.

Prošloga proljeća 71 posto Amerikanaca je smatralo da je rat u Iraku trebalo voditi, a ove jeseni samo 52 posto.

Zabrinutost poslijeratnim nasiljem i troškovima u Iraku pretvorilo je u problem ono što je ranije bilo jasna politička prednost predsjednika Busha, ocjenjuje USA TODAY.

U travnju je 43 posto Amerikanaca prema 15 posto reklo da rat u Iraku jača njihovo povjerenje da Bush može riješiti i druge probleme, a u najnovijem istraživanju obavljenom od petka do nedjelje s 40 posto prema 27 posto su rekli da zbog rata imaju manje povjerenja u Busha.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara