Bush traži još 82 milijarde dolara za Irak i Afganistan

AMERIČKI predsjednik George W. Bush u ponedjeljak će zatražiti od Kongresa 82 milijarde dolara dodatnih sredstava za financiranje vojnih operacija u Iraku i Afganistanu.

Glasnogovornik Bijele kuće Scott McClellan rekao je novinarima da će Bijela kuća kasnije u ponedjeljak poslati Kongresu dodatni proračunski zahtjev.

Predsjednik Bush je prošloga tjedna poslao u Kongres prijedlog proračuna od 2,57 bilijuna dolara za fiskalnu 2006. godinu koja počinje u listopadu, ali taj iznos nije uključio troškove za Irak i Afganistan.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Od dodatnih 82 milijarde dolara, 75 milijardi dolara predviđa se za vojne troškove dok bi ostatak išao na obuku i opremanje iračkih i afganistanskih snaga, pomoć novom palestinskom čelništvu, izgradnju američkog veleposlanstva u Bagdadu te pomoć žrtvama sukoba u sudanskoj pokrajini Darfur.

Zahtjev uključuje i 600 milijuna dolara nove pomoći za zemlje pogođene azijskim tsunamijem što će ukupnu američku pomoć povećati na ukupno 950 milijuna dolara.

Najnoviji Bushov zahtjev će financiranje vojnih operacija u Iraku i Afganistanu dovesti na razinu od skoro 300 milijardi dolara. Uz 25 milijardi dolara koje je Kongres za ovu namjenu odobrio prošloga ljeta, samo u 2005. američki troškovi za ova dva sukoba će se popeti na 105 milijardi dolara.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara