Bush u lipnju dva puta u Europi

AMERIČKI predsjednik George W. Bush dva puta će u lipnju putovati u Europu kako bi obilježio 60. obljetnicu invazije na Normandiju, susreo se s čelnicima Europske unije i nazočio summitu NATO-a u Istanbulu.

Bijela kuća je priopćila u ponedjeljak da će Bush prvo putovati u Rim 4. lipnja, na obljetnicu oslobođenja Rima. Tu će se susresti s talijanskim predsjednikom Carlom Aziegliom Ciampiem i premijerom Silvijem Berlusconijem.

Bush će se u Rimu također sastati s papom Ivanom Pavlom II, što će biti njihov treći susret tijekom predsjednikova mandata. "Njegova Svetost je simbol moralne hrabrosti, ljudske slobode i dostojanstva", kaže se u priopćenju.

Predsjednik Bush potom 5. lipnja putuje u Pariz gdje će se susresti s francuskim predsjednikom Jacquesom Chiracom s kojim u posljednje vrijeme poboljšava odnose nakon žestokog francuskog protivljenja napadu na Irak. Sljedećeg dana on će se u Normandiji pridružiti svjetskim čelnicima na obilježavanju 60. obljetnice invazije na Normandiju.

Krajem lipnja Bush će ponovno posjetiti Europu, gdje će u County Clareu u Irskoj 26. lipnja sudjelovati na summitu SAD-a i Europske unije. Iz Irske putuje u Ankaru 27. lipnja, gdje se sastaje s čelnicima Turske. Potom u Istanbulu od 27-29 lipnja sudjeluje na summitu NATO-a.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ovo putovanje naglašava važnost odnosa sa svim našim europskim partnerima u nepodijeljenoj transatlantskoj zajednici", rekao je novinarima u ponedjeljak glasnovornik Bijele kuće Scott McClellan.

Prema priopćenju, Bush i čelnici EU razgovarat će o širenju suradnje u Iraku, Afganistanu i širem području Bliskog istoka te sprječavanju širenja oružja masovnog uništavanja i produbljivanju euro-atlantskih gospodarskih odnosa.

Bush i 25 čelnika proširenog NATO-a Bush bi trebali razgovarati o zajedničkom pristupu promicanju stabilnosti u Afganistanu, Iraku i na Balkanu, borbi protiv terorizma i širenja oružja te suradnji na Bliskom istoku, Europi i Aziji.

(Hina) xsl ybr

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara