Bush udvostručio potporu američkih crnaca, mada Kerry vodi

AMERIČKI predsjednik George W. Bush uspio je u četiri godine svog mandata udvostručiti potporu među američkim crncima, mada njegov demokratski izazivač John Kerry i dalje uživa podršku većine pripadnika ove važne skupine birača.

Prema istraživanju javnog mnijenja instituta Joint Center for Economic and Political Studies koje se bavi Afroamerikancima, 18 posto američkih crnaca bi glasovalo za Busha za razliku od 9 posto potpore zabilježene prije izbore 2000.

Za Kerryja se opredijelilo 69 posto ispitanika što je za 5 posto manje potpore crnaca nego što je imao demokratski predsjednički kandidat Al Gore u predizbornoj anketi 2000.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Porast potpore Bushu pripisuje se jačanju podrške među konzervativnim kršćanima koji se kao i Bush protive istospolnim brakovima i pobačaju i pozitivno gledaju na njegovo stalno pozivanje na vjeru.

Bush je također ojačao obrazovne standarde u američkim javnim školama te potaknuo malo poduzetništvo među američkim manjinama što nailazi na dobar odjek kod značajnog broja Afroamerikanaca.

Tradicionalno oko 90 posto američkih crnih birača na predsjedničkim izborima glasuje za demokratskog kandidata. Predsjednik Bush je na izborima 2000. dobio oko 9 posto glasova crnaca.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara