Bush upozorava Amerikance da nema savršene sigurnosti

Bush upozorava Amerikance da nema savršene sigurnosti
Američki predsjednik George W. Bush nastojao je u subotu umiriti Amerikance uznemirene najavama terorističkih napada, ali je istodobno upozorio da nema savršene sigurnosti te ih pozvao da budu pripravni na mogući napad.

Sjedinjene Države su prošloga tjedna podigle razinu upozozorenja na opasnost od terorističkog napada na visoku-narančastu. Američki dužnosnici su rekli da postoji opasnost od napada al Qaede kemijskim, biološkim ili radiološkim oružjem i pozvali Amerikance da se pripreme na takvu mogućnost.

Upozorenje je izazvalo zabrinutost Amerikanaca, a njegova neodređenost konfuziju među ljudima koji ne znaju što bi stvarno mogli poduzeti i koliko bi ono što im vlada savjetuje da poduzmu bilo doista učinkovito.

´Ovo je primarno signal saveznim, državnim i lokalnim snagama sigurnosti da poduzmu dodatne mjere opreza i ojačaju mjere sigurnosti protiv mogućih terorističkih napada´, rekao je Bush u svojem redovitom tjednom radio obraćanju naciji.

´Amerikanci trebaju nastaviti svoj život´, rekao je Bush.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Američka vojska je razmjestila protuzračne raketne sustave u i oko Washingtona kako bi spriječila eventualne napade terorista iz zraka, a Amerikanci su pozvani da spreme zalihe hrane i vode i oboružaju se plastičnim folijama i ljepljivom trakom kako bi mogli čvrsto izolirati vrata i prozore.

Bush je dodao da novi stupanj pripravnosti upozorava javnost da bude budnija i ´spremna za moguće krize u slučaju napda´.

´Najnovije prijetnje su snažna opomena da je naša zemlja i dalje u ratu protiv terora. Naši su neprijatelji i dalje riješeni napasti Ameriku, a ne postoji savršena sigurnost od tajnih mreža ubojica´, kazao je Bush.

Američki predsjednik je rekao kako je vlada na svim razinama poduzela niz mjera za rano otkrivanje i sprječavanje terorističkih napada.

Sjedinjene Države su pojačale nadzor granica i infrastrukturnih objekata poput brana, elektrana, mostova i tunela kao i centara za komunikacije, a snage sigurnosti su u stanju povišene pripravnosti.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara