Bush upozorava Iran i Sjevernu Koreju

AMERIČKI predsjednik George W. Bush upozorio je u subotu Iran i Sjevernu Koreju, dvije zemlje koje čine "osovinu zla", da će SAD i njezini partneri iz Azije i s područja Pacifika učiniti sve da ih spriječe u razvijanju nuklearnog oružja.

Bush je istaknuo koliko je "važno da iranska vlada zna da su svi zabrinuti zbog njenih namjera i informacija koje pokazuju da Teheran pokušava ubrzati proizvodnju tvari potrebnih za izradu atomskog oružja".

Američki je predsjednik izrazio zabrinutost i zbog projekata Sjeverne Koreje da se domogne nuklearnog oružja. Nakon razgovora koje je imao s ruskim, kineskim, japanskim i južnokorejskim čelnicima u Santiagu na margini Foruma azijsko-pacifičke ekonomske suradnje (APEC), Bush je kazao kako je postignuto zajedničko stajalište prema režimu u Pjongjangu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Zajednička poruka sjevernokorejskom čelniku Kim Jong Ilu je jasna: riješite se programa nuklearnog naoružanja"", rekao je Bush.

Sjeverna je Koreja nedavno ponovno bojkotirala višestrane pregovore iščekujući rezultate američkih predsjedničkih izbora i očekujući pobjedu demokratskog kandidata Johna Kerryja koji je bio skloniji bilateralnom dijalogu.

(Hina) xbis

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara