Bush upozorio S. Koreju da prestane s razvojem nuklearnog programa

AMERIČKI predsjednik George W. Bush u petak se sastao s japanskim premijerom Shinzom Abeom s kojim je razgovarao o problemu sjevernkorejskog nuklearnog programa.

Nakon sastanka Bush i Abe su Pyongyangu zaprijetili novim sankcijama ukoliko ne provede nedavni dogovor o prekidu razvoja nuklearnog programa.

"Treba platiti cijenu. Naši partneri iz šestostranih pregovora su strpljivi, ali naše strpljenje nije bezgranično" - kazao je Bush referirajući se na pregovarače iz SAD-a, Japana, Kine, Rusije, Južne i Sjeverne Koreje.

"Imao potpuni uvid u stanje stvari. (Sjevernokoreanci) moraju ispravno odgovoriti na ovaj problem. Inače ćemo sa svoje strane morati poduzeti snažniji odgovor." - kazao je Abe na novinarskoj konferenciji održanoj u društvu američkog predsjednika.

Današnji sastanak i obraćanje javnosti Busha i Abea direktna je reakcija na sjevernokorejsko nepoštivanje roka iz sporazuma od veljače ove godine prema kojem je Pyongyang trebao ugasiti jedan nuklearni reaktor u zamjenu za naftu.

Bushev govor o sjevernokorejskom nuklearnom problemu tumači se kao pokušaj uvjeravanja japanskog premijera kako SAD nisu omekšale svoj stav u odnosu na Sjevernu Koreju

Japan već provodi ekonomske sankcije te ne isporučuje hranu krutom komunističkom režimu Sjeverne Koreje.

I.K.
Foto: AFP

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara