Bush zabrinut vjenčanjima istospolnih parova u San Franciscu

AMERIČKI predsjednik George W. Bush rekao je u srijedu kako je zabrinut vjenčanjima istospolnih parova u San Franciscu i kako podržava brak kao zajednicu muškarca i žene.

Bush je kazao kako pažljivo prati što se događa u San Franciscu gdje istospolni parovi dobijaju dozvole za vjenčanja unatoč kalifornijskom zakonu koji definira brak kao zajednicu muškarca i žene i kako je zabrinut onim što vidi.

"Dosljedno sam izjavljivao da ću podržati zakon koji će zaštiti brak između muškarca i žene. Očito da ovi događaji utječu na moju odluku", kazao je Bush novinarima tijekom susreta s tunižanskim predsjednikom Zine El Abidine ben Alijem u Bijeloj kući.

On ipak nije rekao je li došlo vrijeme da podrži ustavni amandman kojim bi se zabranio brak istospolnih parova.

Bush je kazao kako vjeruje da bi brak trebao biti definiran kao zajednica između muškarca i žene te da je zabrinut "sucima aktivistima koji definiraju brak".

"Brak treba definirati narod, ne sudovi", kazao je on.

U proteklih šest dana u San Franciscu je vjenčano više od 2.600 istospolnih parova iz svih dijelova SAD-a i Europe nakon što je gradonačelnik Gavin Newsom dopustio da im se izdaju dozvole za vjenčanja tvrdeći da ustav Kalifonije brani diskriminaciju ljudi temeljem seksualne orijentacije.

Dva suca kalifornijskog višeg suda odbila su u utorak prekinuti vjenčanja i za kasnije zakazali saslušanja o tom zahtjevu konzervativnih skupina koje se protive homoseksualnim brakovima.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kalifornijski zakon definira brak kao zajednicu muškarca i žene i odluka gradonačelnika San Francisca da dopusti istospolna vjenčanja je demonstracija građanske neposlušnosti za koju se očekuje da će na kraju završiti na kalifornijskom Vrhovnom sudu.

Guverner Kalifornije Arnold Schwarzenneger pozvao je gradske službenike da prekinu vjenčavanje istospolnih parova.

Odluka gradonačelnika San Francisca, neslužbene američke homoseksualne prijestolnice, da praktički omogući homoseksualna vjenčanja uvela je dugogodišnju borbu između pristalica i protivnika istospolnih brakova u Americi u novu fazu.

Poticaj za to dala je nedavna odluka Vrhovnog suda američke savezne države Massachusetts da je zabrana istospolnih brakova neustavna. Prema toj odluci prva legalna vjenčanja homoseksualnih i lezbijskih parova u Sjedinjenim Državama trebala bi započeti u svibnju ove godine.

Parlamenti niza država, uključujući Massachusetts, razmatraju ustavne amndmane koji bi brak odredili kao zajednicu muškarca i žene.

Većina Amerikanaca protivi se istospolnim brakovima, ali uglavnom podržavaju da homoseksualni parovi dobiju prava kakva daje brak.

(Hina) xsl ysv

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara