Bush započinje izbornu godinu, sve popularniji

AMERIČKI predsjednik George W. Bush uživa sve veću potporu američke javnosti i izbornu godinu započinje s dobrim izgledima da bude ponovno izabran, pokazalo je u srijedu istraživanje javnoga mišljenja CNN/USA TODAY/Gallup.

Istraživanje javnoga mišljenja provedeno od prošloga petka do ponedjeljka pokazalo je da šest od deset Amerikanaca odobrava način na koji Bush obavlja posao predsjednika. Način na koji vodi iračku operaciju, jedno vrijeme glavni Bushov problem u očima Amerikanaca, sada uživa njihovu potporu od 61 posto što je za 11 posto bolje u odnosu na prošli mjesec.

S američkim gospodarstvom koje raste najvišom stopom u posljednjih dvadeset godina Bush je izgleda riješio i taj problem koji je njegovog oca stajao ponovnog izbora 1992. Većina od 54 posto Amerikanaca sada smatra da dobro vodi američku ekonomiju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Deset mjeseci pred izbore Bush u odnosu na trenutno najizglednijeg demokratskog kandidata za predsjednika Howarda Deana uživa prednost od 22 postotka. Među potencijalnim biračima Bush je dobio 59 posto potpore u odnosu na Deanovih 37 posto.

Istraživanje je pokazalo da je 55 posto Amerikanaca zadovoljno smjerom u kojem idu Sjedinjene Države, dok 43 posto nije, što je jedan od najznačajnijih pokazatelja pozicije aktualnog predsjednika.

Niti jedan američki predsjednik od Drugog svjetskog rata s ovako visokom poularnošću na početku izborne godine nije izgubio izbore.

Ipak, analitičari upozoravaju da je do izbora ostalo još dosta vremena i da se do tada može dogoditi nešto što bi ugrozilo Bushove izglede. Oni navode usporeno zapošljavanje, moguće slabljenje gospodarskog rasta te nove probleme u Iraku ili eventualni teroristički napad na SAD.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara