Bush zatražio 770 milijuna dolara za ublažavanje posljedica nestašica hrane

AMERIČKI predsjednik George Bush od Kongresa je zatražio 770 milijuna dolara, koji bi namjenski bili utrošeni u ublažavanje posljedica nestašice hrane, odnosno sve većih cijena hrane u svijetu.

Bush je novac zatražio, jer je zabrinut sve višim cijenama hrane, a kako je rekao, "u nekim od najsiromašnijih zemalja svijeta više cijene predstavljaju razliku između redovitog dnevnog obroka i gladovanja".

Zatraženi novac došao bi povrh 200 milijuna dolara koje je Bush već odobrio za potrebe rješavanje ove krize. Ukupno gledajući ovu i uključujući planove za iduću godinu, Sjedinjene Države bi za ublažavanje posljedica nestašice hrane na globalnoj razini trebale izdvojiti pet milijardi dolara.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osim navedenih iznosa George Bush je zatražio veća izdvajanja za programe poljoprivrednog razvoja sa ciljem povećanja proizvodnje hrane. Bush je predložio prekidanje ciklusa gladovanja na način da se izmjeni način isporuke hrane tako da se ista kupuje od poljoprivrednih proizvođača zemalja u razvoju kao i razvojem lokalne poljoprivrede.

Također je predložio ukidanje ograničenja na uvoz poljoprivrednih proizvoda i genetski modificiranog usjeva koji je "siguran, otporan na sušu i bolesti te obećaje više hrane za više ljudi."

I.K.
Foto: AFP

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara