Bush zatražio od Kongresa 74,7 milijardi dolara za rat u Iraku

AMERIČKI predsjednik George W. Bush zatražio je u utorak od Kongresa da odobri 74,7 milijardi dolara za rat u Iraku.

Bush je u ponedjeljak posjetio Pentagon gdje se sastao s ministrom obrane Donaldom Rumsfeldom i s drugim dužnosnicima Pentagona s kojima je razgovarao o tijeku operacije "Iračka sloboda".

Bush je nakon susreta rekao da će u utorak poslati Kongresu zahtjev za dodatak na proračun od "74,7 milijarde dolara za financiranje potreba koje izravno proizlaze iz iračkog sukoba i globalnog rata protiv terorizma".

Od tog iznosa 62,6 milijardi dolara namijenjeno je izravnim vojnim operacijama u Iraku kao i drugim operacijama protiv terorizma.

Humanitarnoj pomoći Iraku i prvim troškovima obnove namijenjeno je 7,8 milijardi dolara.

Bush je istodobno predvidio i 4,25 milijardi dolara za jačanje mjera sigurnosti protiv terorizma u Sjedinjenim Državama.

Bush se u ponedjeljak sastao s čelnicima Kongresa koje je obavijestio o svojim financijskim zahtjevima za rat u Iraku.

"Situacija u svakom ratu je fluidna, podsjetio sam ih na tu činjenicu, tako da molim Kongres za elastičnost u trošenju ovih fondova", kazao je on u utorak.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Američki predsjednik je rekao kako je njegov financijski zahtjev izravno povezan s "dobijanjem rata i osiguravanjem mira nakon rata".

Ovo su tek prvi troškovi rata u Iraku koje je predsjednik Bush odbijao predočiti prije izbijanja sukoba, a trebali bi biti dovoljni za šest mjeseci rata i obnove Iraka. Očekuje se da će nakon toga Kongres dobiti novi račun za rat u Iraku i da će ukupni troškovi sigurno biti daleko veći nego ovi koje je predstavio američki predsjednik.

Govoreći o odvijanju ratnih operacija u Iraku Bush je kazao kako koalicija dobro napreduje.

"Ne možemo znati koliko će ovaj rat trajati, ali znamo njegov ishod: mi ćemo pobijediti", rekao je on.

Uputio je riječi ohrabrenja obiteljima vojnika angažiranih u ratu i zahvalnosti onima koji su već pretrpjeli gubitak.

Bush je rekao kako će uskoro u Irak početi pritjecati humanitarna pomoć, čije je dopremanje spriječeno sporadičnim borbama i incidentima koji su se nastavili u južnom Iraku i nakon što su ga zauzele koalicijske snage.

Bush je podsjetio na teroristički napad na zgradu Pentagona 11. rujna 2001. i rekao kako su Sjedinjene Države od tada u ratu protiv terorizma koji "dobijaju".

"Nećemo dopustiti da o našoj budućnosti odlučuju terorističke skupine ili teroristički režimi", rekao je Bush.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara