Bush želi Greenspana i dalje na čelu američke središnje banke

Američki predsjednik George W. Bush podržat će kandidaturu Alana Greenspana za drugi mandat na čelu američkih Saveznih rezervi, priopćila je u utorak Bijela kuća.

"Mislim da Alan Greenspan treba dobiti drugi mandat", kazao je Bush u interviewu s novinarima iz područja ekonomije koji je Bijela kuća objavila u utorak.

Greenspanov sadašnji četverogodišnji mandat na čelu Saveznih rezervi (Središnja banka) istječe sredinom 2004.

Greenspanovo zdravlje jednako kao i njegove riječi financijska tržišta pažljivo prate. On je u utorak podvrgnut operaciji uvećane prostate što je dosta uobičajen zahvat u njegovim godinama.

Središnja banka je priopćila kako su pretrage prostate pokazale da nema tragova raka i da će se brzo vratiti na posao.

Predsjednika Saveznih rezervi nominira američki predsjednik, a potvrđuje ga Senat. Greenspan, 77, je predsjednik od 1987.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Bush i njegova administracija uglavnom ukazuju povjerenje Greenspanu, ali ih je zasmetalo nedavno oprezno stajalište prema novim smanjenjima poreza što ne ide u korist Bushovim nastojanjima

da u narednih deset godina smanji poreze za ukupno 726 milijardi dolara.

Kao Greenspanov nasljednik se spominjao Martin Feldstein, čelnik Nacionalnog ureda za ekonomska istraživanja za kojega se drži da je duhovni otac mnogih ekonomskih savjetnika koji sada rade za predsjednika Busha.

Američke burze su u utorak zabilježile rast koji se pripisuje i Bushovoj izjavi da će podržati Greenspana kao šefa Središnje banke.(Hina) sl sb

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara