Bush želi izgladiti raskol s Europom

Bush želi izgladiti raskol s Europom
AMERIČKI predsjednik George W. Bush iskoristit će svoj osmodnevni put kako bi popravio raskol s nekim europskim zemljama, ali prema svojim uvjetima i bez ustupaka saveznicima koji su se usprotivili ratu u Iraku, piše u srijedu The Washington Post.

List piše, pozivajući se na dužnosnike Bijele kuće, da će Bush u subotu u Krakovu ocrtati ideju suradnje kao "pozitivnog transatlantskog odnosa", ali da čelnici Francuske, Njemačke i Rusije moraju pokazati da mogu surađivati sa Sjedinjenim Državama u borbi protiv terorizma, širenja oružja masovnog uništavanja te poticanju trgovine i suzbijanju siromaštva i AIDS-a.

"Bolje je imati pozitivnu viziju i izazvati Europljane da je prihvate nego se ljutiti, prigovarati ili jednostavno biti fin", prenosi list riječi neimenovanog visokog vladinog dužnosnika.

Bush putuje u petak u Poljsku, zatim u Sankt Peterburg na proslavu 300. obljetnice grada. Nakon toga ide u francuski Evian na summit G8, skupine sedam najrazvijenijih zemalja svijeta i Rusije. Predviđeno je da se protokolarno sastane s francuskim predsjednikom Jacquesom Chiracom, ali se ne očekuje sadržajan susret.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
List navodi kako je američki dužnosnik ocijenio da će Chiracu trebati još mnogo da zadobije Bushovu milost, nakon spora oko Iraka.

"Uvijek će biti političkih razlika, neke će biti veće, neke manje, ali način na koji su se oni usprotivili toj politici bio je preko svake granice", rekao je dužnosnik.

Nabrajajući "grijehe" Francuske dužnosnik je rekao da su "ugrozili NATO, implicitno zaprijetili manjim zemljama da je u opasnosti njihovo članstvo u EU, vrijeđali su druge zemlje govoreći da se loše ponašaju".

Glede Njemačke dužnosnik je rekao kako Bush još ima razlika spram kancelara Gerharda Schroedera koji je protivljenje ratu u Iraku uveo kao predizborno pitanje. Dužnosnici, međutim, priznaju nedavne Schroederove pokušaje ponovnog približavanja.

Nakon sastanka G8 Bush putuje na Bliski istok, vjerojatno u Egipat i Jordan, na susret s arapskim čelnicima te s izraelskim premijerom Arielom Sharonom i palestinskim premijerom Mahmoudom Abbasom. On će zastati i u Kataru ili Kuvajtu kako bi pozdravio američke vojnike, a u Washington se vraća krajem sljedećeg tjedna.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara