Bushov glasnogovornik Fleischer će dati ostavku

GLASNOGOVORNIK američkog predsjednika Busha, Ari Fleischer najavio je da će u srpnju dati ostavku kako bi otišao u privatni sektor.

"Informirao sam predsjednika Busha prošloga tjedna da sam, nakon što se 21 godinu nisam bavio ničim drugim nego vladom i politikom, odlučio da je došlo vrijeme da napustim Bijelu kuću", rekao je novinarima Fleischer koji je glasnogovornik Bijele kuće bio u turbulentno doba ratova u Afganistanu i Iraku i borbe protiv terorizma. "Otići ću ovoga ljeta, najvjerojatnije u srpnju".

Očekuje se da će ga na mjestu Bushovog tajnika za tisak zamijeniti njegov sadašnji zamjenik Scott McClellan, ali se kao mogućnost spominju i drugi uključujući Victoriu Clarke, glasnogovornicu Pentagona.

"Ovo je divan posao. Ja ga volim i volim predsjednika Busha, vjerujem duboko u predsjednika Busha, politiku i samog čovjeka. Ali dođe vrijeme u državnoj službi da moraš znati kada je vrijeme krenuti za nečim drugim", rekao je Fleischer.

Fleischer je rekao kako je Busha obavijestio o svojoj odluci u prošli petak i kako ga je predsjednik na kraju susreta poljubio u glavu.

On je kazao kako će se u skorijoj budućnosti posvetiti plaćenim nastupima, pisanju i neformalno pomoći predsjedniku Bushu u novoj preizbornoj kampanji. Namjerava se preseliti u rodni New York i potražiti posao u privatnom sektoru.

Tijekom 28 mjeseci provedenih na mjestu tajnika za tisak u Bijeloj kući Fleischer je imao uglavnom dobre odnose s novinarima, ali je bilo i sporova oko pristupa predsjedniku Bushu i oko nekih Fleischerovih tvrdnji.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mediji navode njegovu nedavnu izjavu novinarima kako Sjedinjene Države nemaju problema u suradnji sa Saudijskom Arabijom u borbi protiv terorizma, dok je predstavnik Bijele kuće putovao u Rijad kako bi uvjerio Saudijce da osiguraju bolju zaštitu stambenih kompleksa u kojima žive Zapadnjaci.

Pred početak rata s Irakom nijekao je da će se predsjednik Bush sastati s britanskim premijerom Tonyjem Blairom izvan Sjedinjenih Dražava, a put je najavljen već sljedećeg dana.

Među njegove nespretne izjave ubraja se ona kada je rekao da "metak u glavu" Sadama Huseina bio jeftiniji od rata s Irakom.

Fleischer, 42, u svakom slučaju je sam donio odluku da ode iz Bijele kuće. Oženio se prije šest mjeseci i kaže kako se veseli da neko vrijeme provede sa svojom ženom.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara