Bushov izaslanik: SAD nemaju nikakvu želju upravljati Irakom

POSEBNI izaslanik američkog predsjednika Georgea Busha na sastanku iračke oporbe Zalmay Khalilzad u srijedu je predstavnicima oporbe, koji su se okupili na sjeveru Iraka, rekao da SAD nemaju ´nikakvu želju upravljati Irakom´.

´SAD nemaju nikakvu želju vladati Irakom. Irački narod trebao bi moći sam vladati što je prije moguće´, izjavio je Khalilzad tijekom sastanka Odbora za koordinaciju iračke oporbe.

Članovi iračke oporbe, koju je Washington natjerao da se ujedini, boje se da će ih Sjedinjene Države zaboraviti nakon što su nedavno objavile namjeru da u Iraku uvedu privremenu vojnu američku upravu nakon eventualnog nasilnog rušenja Sadama Huseina s vlasti.

Sastanak iračke oporbe napokon je počeo u srijedu u Salahedinnu, na sjeveru zemlje, nakon što je mjesec dana bio odgađan.

Odbor je formiran na konferenciji na kojoj se u prosincu u Londonu okupila iračka oporba, a u njemu je 65 članova koji predstavljaju šiitske i sunitske Muslimane, Kurde, Turkmene i Asirce.

Očekuje se da će se na dvodnevnom sastanku iračke oporbe razgovarati o fomiranju nekoliko pododbora zaduženih za vanjske odnose, tisak, ljudska prava i hitne situacije.

Kao promatrači na sastanku iračke oprobe sudjeluju predstavnici Europske unije, Britanije, Francuske, Turske i Irana, jednako kao i posebni izaslanik američkog predsjednika Khalilzad.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara